OBILJEŽEN DAN GATAČKE BRIGADE: Sačuvali srpski barjak na ratnom putu dugom 2.500 kilometara

Juče, 7. avgusta 2019. godine, u prisustvu velikog broja građana, u Gacku je obilježen Dan Gatačke brigade.

Svečanost je počela parastosom u novom hramu Svete Trojice, gdje se prigodnom besjedom obratio sveštenik Miodrag Vrtikapa.

Zatim su porodice poginulih boraca, borci i ostali građani posjetili Spomen sobu, u kojoj se nalaze fotografije stradalih  boraca Gatačke brigade, ratne fotografije, odlikovanja, zahvalnice i priznanja, kao i biste barjaktara Gatačke brigade i velikih gatačkih vitezova, stradalih blizanaca Milana i Dušana Tepavčevića.

Svečanost je nastavljena ispred novog spomenika poginulim borcima Gatačke brigade – Krune gatačkim junacima, koja već godinu dana krasi gradski centar.

Porodicama poginulih boraca, borcima i građanima, ispred spomenika se obratio načelnik opštine Milan Radmilović:  “ Evo nas i danas na obilježavanju dana jedne velike i slavne brigade iz jednog velikog i slavnog vremena. Ovaj spomenik dijele ljudi i njihovi potomci, i ne samo oni, nego i svi Gačani treba  da posvete sjećanju na veliko djelo boraca naše brigade. Stvarni borci, stvarni čuvari Republike Srpske su borci Vojske RS, kod nas u Hercegovini Hercegovački korpus i u njemu jedna od najboljih brigada, Gatačka brigada.

Predsjednik Boračke organizacije Gacko, Milisav Koprivica, naglasio je da posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su prezreli strah i smrt, onima koji su u temelje Republike Srpske uzidali svoje živote.

Na centralni spomenik, cvijeće su položile porodice poginulih boraca, predstavnici Opštine Gacko, Boračke organizacije Gacko, Rudnika i Termoelektrane Gacko, kao i predstavnici boračkih organizacija iz Trebinja, Bileće i Nevesinja, Treći odred specijalne brigade policije i predstavnici Zavičajnog udruženja Gačana u Beogradu.

U preduzeću „Jugoprevoz Gacko“ otkrivena je spomen ploča četvorici radnika koji su poginuli u posljednjem ratu: Tomu Miloviću, Ranku Miloševiću, Vukadinu Vukoliću i Relji Koprivici.

Kako su istakli organizatori, obilježavanje Dana brigade predstavljalo je najbolju priliku da se sjetimo onih koji ne samo da bijahu dobri borci, nego i uzorni radnici.

Svečanost je završena u Domu kulture, premijernim prikazivanjem multimedijalnog projekta „Ratni put  Gatačke brigade 1992 – 1995“ koji su priredili Boračka organizacija Gacko i ratni komandant brigade,  major Siniša Boljanović.

Po riječima Siniše Boljanovića i Sloba Ilića, tokom čitavog rata, nijedan borac Gatačke brigade, živ ili mrtav,  nije pao u neprijateljske ruke, niti je brigada izgubila milimetar teritorije, a prešla je ratni put od 2.500 kilometara.

Njihovo viteško držanje, junačko ratovanje, čojsko postupanje, mušku odvažnost i spremnost na žrtvu, iz koje se rodila Republika Srpska, nikada ne smijemo predati zaboravu, jer njima, stradalim vitezovima otadžbinskog rata dugujemo svoju slobodu.

„Krunom pobjede svete  na zemlji ovjenčani
Slobodo pamti kako za tebe ginu Gačani.“

Preuzeto sa: slobodnahercegovina.com
Izvor:
 Rade Crnogorac

 

Nema komentara

Napišite komentar