Обиљежено 148 година од устанака српског народа у Херцеговини – Невесињске пушке

У селу Крекови обиљежено је 148 година од устанака српског народа у Херцеговини – Невесињске пушке.
Код спомен-обиљежја устаницима служен је парастос и положени су вијенци на спомен-обиљежје.
https://www.youtube.com/watch?v=I7hM2Vlv_BY
Вијенац је у име институција Српске положио предсједник Владе Српске Радован Вишковић у пратњи министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића и савјетника српског члана и предсједавјуће Предсједништва БиХ Бошка Томића.

Вишковић је позвао на српско јединство и саборност.

– Саборност и заједништво нам је више него потребна у овом моменту. Ово су можда, а историја ће да каже, нимало лакша времена него што су била прије 148 година. Само што је друго паковање и други извршиоци, али исте су намјере остале. Зато позивам нашу браћу из Србије и Црне Горе и гдје год живјели да се ујединимо. Можемо да имамо о неким питањима различите ставове, али по питању очувања наше слободе и идентитета морамо да будемо заједно – поручио је Вишковић.

Република Српска се свакога дана само бори да сачува своје, док је Србија помаже и воли, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

– Та љубав Србије према Српској види се и у Невесињу и Требињу и сваком граду и општини у Републици Српској. То су везе које апсолутно нико не може да раскине. Србима преци треба да буду узор и примјер када је ријеч о слози, ријешености и неодустајању у борби за своје. И да то што је наше заједнички штитимо – истакао је Селаковић.

На спомен-обиљежје устаницима вијенац је у име институција Србије полож

ио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић у пратњи генералног конзула Србије у Мостару Васе Гујића.

Цвијеће су положиле и делегације посланика у Народној скупштини Републике Српске, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Љубица Миљановић, представници Невесиња и других херцеговачиких општина, начелници општина Никшић Марко Ковачевић и Плужине Слободан Делић, удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а.

Обиљежавању су присуствовали премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, савјетник српског члана и предсједавјуће Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, посланици у Народној скупштини Републике Српске и српски представници у заједничким институцијама, генерални конзул Србије у Мостару Васо Гујић, шеф Конзуларне канцеларије Србије у Требињу Миодраг Џуџалија, начелници општина Никшић Марко Ковачевић и Плужине Слободан Делић.

Обиљежавању су присуствовали и представници Невесиња, Требиња, Гацка, Билеће, Калиновика, Источног Мостара, Љубиња и Берковића, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар