Očuvanje kulturnog identiteta Srba u opštini Dvor

U punoj sali Doma kulture u Dvoru je 08. novembra 2019. godine održan godišnji koncert Srpskog kulturnog društva ”Prosvjeta” pododbor Dvor. Podršku ovoj manifestaciji pružila je opština Dvor i njen načelnik Nikola Arbutina, koji su ujedno velika finansijska podrška svim događajima koji daju doprinos kulturnom životu na teritoriji opštine Dvor.

Pored domaćina, koncert su uveličali Kulturno umjetničko društvo ”Milan Egić” iz Brezičana (Grad Prijedor) i Kulturna zajednica Krajine iz Beograda. Sam početak manifestacije obiljeležilo je obraćanje sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Dvoru Jugoslava Maksimovića koji je dao blagoslov manifestaciji i njenim učesnicima, pozdravio domaćine i goste i izrazio zadovoljstvo odzivom prisutnih lica manifestaciji u Dvoru. Napomenuo je da bi volio da takav odziv bude i na bogosluženjima u Pravoslavnoj crkvi u Dvoru.

Zatim se prisutnima obratio načelnik opštine Dvor gospodin Nikola Arbutina koji je sve pozdravio, a gostima poželio ugodan boravak u Dvoru. Arbutina je pohvalio rad SKD ”Prosvjeta” pododbor Dvor, uz želju da naredne godine bude više aktivnosti na kojima će članovi društva biti angažovani što bi bio dokaz da su na pravom putu da očuvaju kulturni identitet na ovom prostoru. Za kraj je istakao da će za sve aktivnosti SKD ”Prosvjeta” imati podršku opštine, kao što je to bio slučaj i u prethodnom periodu.

Nakon što je Arbutina otvorio manifestaciju, prisutnima se od gostiju obratio predsednik Kulturne zajednice Krajina iz Beograda Željko Kukić. Kukić se zahvalio na prijemu, uz niz pohvala upućenih predsjedniku opštine Nikoli Arbutini za pružanje bezrezervne podrške realizaciji kulturno-umjetničkih sadržaja. Napomenuo je da je podrška koju Atbutuna pruža kulturi na ovim prostorima u današnje vreme prava retkost.

Pred početak koncerta, sekretar KUD ”Milan Egić” Mirko Marijanović – Gero se takođe zahvalio na pozivu, istakao da im je čast da su već drugu godinu gosti u Dvoru i da će se rado odazvati svakom narednom pozivu. Dodao je par riječi o samom društvu koje je jedno od najaktivnijih na području grada Prijedora sa velikim brojem članova. Istakao je da svake godine imaju niz aktivnosti na kojima učestvuju i da se trude da još više omasove članstvo društva.

Nakon svih obraćanja, počeo je koncert na kojem su svoje umijeće u narodnim igrama i pjesmama predstavili domaćini i gosti. Kruna manifestacije bio je nastup izvođačkog ansambla SKD ”Prosvjeta” pododbor Dvor koji je izveo  koreografiju ”Banija” koreografa Siniše Jovanića iz Novog Grada. Navedena  koreografija je i lična karta SKD ”Prosvjeta” podobor Dvor.

Na kraju manifestacije predsjednik SKD ”Prosvjeta”  Marjan Janošević je istaknutim članovima društva dodjelio povelje za dugogodišnji rad u društvu, a gostima i opštini Dvor zahvalnice za podršku u organizaciji manifestacije. Zatim je usledila dodjela poklona koje je načelnik opštine Dvor razmjenio sa gostima u znak sjećanja na učešće na ovom značajnom kulturnom događaju.

Nakon manifestacije, domaćini i gosti su nastavili sa druženjem i veseljem uz prigodno posluženje koje je upriličeno u Domu penzionera. Uz veselje, vođeni su i razgovori o daljim koracima saradnje učesnika programa.

                                                                                                            Novinar Srpskog kola

                                                                                                            Dragana Šipovac

Nema komentara

Napišite komentar