Одржан 9. Конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине

Овогодишњи Конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине одржан је прошле суботе путем онлине платформе Зоом и окупио је највећи број стипендиста у новијој повијести Привредника – њих 79.

Ове године је, наиме, Српско привредно друштво Привредник додијелило укупно 79 стипендија, од тога 40 ученичких и 39 студентских. Стипендисти потјечу углавном из руралних и привредно неразвијених и запостављених подручја Републике Хрватске. Ради се о веома талентираним и одличним ученицима и студентима веома слабог имовинског стања. Мјесечна стипендија из Фонда Владимир Матијевић за студенте износи 1.000, а за ученике 500 куна. Студентска стипендија из Фонда Ивана Вујновић за изврсне студенте износи 1.200 куна.

Након што је на почетку Конгреса приказан кратки филм о Привреднику снимљен у продукцији П-портала, из студија у Привредниковом дому у Загребу предсједник Привредника Никола Лунић започео је своје обраћање учесницима и гледатељима подсјећањем на хисторијат ове добротворне организације основане заслугом Владимира Матијевића и других виђенијих Срба крајем 19. стољећа, која је, дјелујући прво у Аустро-Угарској, а онда и у Југославији, омогућила школовање више од 40.000 дјеце и омладине.

„Ако се та бројка помножи с најмање 5, колико су у просјеку чланова имале тадашње обитељи, онда само можемо замислити коликом броју људи је Привредник помогао за само 40 година постојања“, рекао је Лунић.

„Нажалост, од 1941. године, доласком комуниста на власт Привредников рад је забрањен, а голема имовина коју су Привредникови добротвори опоручно оставили за школовање и образовање младих људи отета им је и дана у сасвим друге сврхе које с образовањем и школовањем младих људи нису имали никакве везе. Та имовина Привреднику ни до сада није враћена. Па тако ми дјелујемо само у дијелу тих простора, тако што држави плаћамо најам“, подсјетио је Лунић.

„Привредник је у ствари све то вријеме забране живио у срцима људи јер добро се не може забранити. Чим су се створиле прилике, Привредник је обновљен. Обновили су га ентузијасти, бивши питомци, људи који су знали што је Привредник урадио и што би још могао урадити. Није било лако тада. Без средстава, без простора за дјеловање, али само добро срце и воља били су довољни да ми данас имамо једанаесту генерацију стипендиста. Ове године највећи број до сада, њих 79. Само за стипендије требат ће издвојити око 600.000 куна за једну школску/академску годину“, рекао је Лунић.

Конгресу се обратио и митрополит загребачко-љубљански Порфирије, који је поручио да је најважнија истина да без обзира на околности у којима живимо, а које су увијек најкломпликованије и најтеже, истовремено и најбоља шанса за афирмирање и потврду. Није, казао је, толико важно или није примарно важно да детектирамо све тешкоће у којима се налазимо. Много је важније, додао је, да покушамо да активирамо у себи оно што је исправно и добро најприје за себе лично, а онда и за људе на које смо упућени. За Цркву су, истакао је, најважнији млади људи у које треба улагати.

Окупљенима на Конгресу се обратио и предсједник СНВ-а и саборски заступник Милорад Пуповац и рекао да је сретан да у околностима које нису посебно сретне постоје институције које могу из године у годину да стипендирају што већи број ученика и студента и то, истакнуо је, треба наставити.

„Треба учинити све да број стипендиста расте”, рекао је Пуповац.

Истакнуо је да је посебно важно да они који заврше факултете буду на располагању заједници и прије свега завичају, који је страдао у рату и тешко је запостављен у развоју. Као посебно важно, Пуповац је истакнуо потребу да у кључним мјестима за српску заједницу у Хрватској, од Вуковара, преко Осијека, Окучана, Пакраца, Карловца, Глине, Удбине, Книна, па све до Ријеке постоје културни центри, средишта за културне и образовне активности.

Надовезујући се на ријечи предсједника Привредника о поврату имовине, Пуповац је подсјетио на блокаде које постоје не само с Привредниковом већ дјеломично и Просвјетином и црквеном имовином, али је додао да се те блокаде отклањају.

„Учинит ћемо све да идућу годину дочекамо с тим да Привредник у дому у којем сада Никола са својим младим сурадником сједи, да то буде власништво онога чије јесте“, обећао је Пуповац.

Након што је промовирана нова генерација Привредникових стипендиста, на самом крају Конгреса, у име свих њих, окупљенима се обратио Леон Ћеванић, студент 2. године повијести на Филозофском факултету у Загребу.

„На нама стипендистима је да докажемо да Привредников посао, који одрађује одлично, није био узалудан. Као што су они били уз нас, тако могу обећати да ћемо ми, стипендисти, остати овдје, и одужити се не само њима него и цијелом нашем друштву“, закључио је.

Оливера Радовић; П-портал.нет
Нема коментара

Напишите коментар