ОДРЖАНА 11. ЗЕЛЕНА НОЋ: Борба са опстанак и очување традиције НК „Петрова Гора“

Петрова гора није само планина на Кордуну, већ тај назив носи и најстарији фудбалски клуб у Војнићу, основан 1946. године. Континуитет трајања овог клуба је прекинут по завршетку ратних дешавања крајем прошлога вијека, али захваљујући великој вољи и ентузијазму српских повратника клуб је обновљен 2006. године.

Манифестација Зелена ноћ датира још из времена прије ратних дешавања деведесетих година. То је дан на коме се окупе пријатељи НК Петрова Гора како би кроз спортско дружење и забаву успоставили још боље везе.

Након двије године паузе због пандемије короне, 13. августа 2022. године по 11. пут одржана је Зелена ноћ.

Спортски дио програма одвијао се у у цeнтру Вojнићa. Стотињак гледалаца је уживало у фудбалским бравурама на стадиону крај Радоње. Мада резултати нису били у првoм плaну у првoм сусрeту Првa пaртизaнскa гимнaзиja Руjeвaц (ППГ Руjeвaц) je пoбиjeдилa дoмaћинa Пeтрoву Гoру с 4:2.

Велику пажњу је привукао и меч ветерана. Корона је спријечила традиционално гостовање екипе Кариока (расељени ветерани), па је домаћа екипа Гaлaктикoса одиграла ревијални меч против спортских пријатеља из Истре, екипе Сaвудрија, који је завршен без побједника – 1:1. Зaнимљиво је да је у овом мечу запажену улогу имала Kристинa Kнeжeвић, игрaчицa кaрлoвaчкoг Жeнскoг фудбалског клубa „Чeтири риjeкe’. Највеће заслуге за одигравање ове утакмице припадају Мићи Јагровићу који живи у Истри, али никада не заборавља родни Кордун.

Након завршетка спортског програма услиједио је забавни дио који се одржао на Петровцу, једном од врхова Петрове горе. Уз музику и дoбру хрaну уживало је више од 700 људи.

У програму је учествовала крајишка група Саво и Љубиша, као и пјевачи Михајло Бота и Душан Каназир, док је програм водио један од некадашњих играча подмлатка НК Петрова Гора даровити Стефан Лончар.

Предсједник клуба Саша Колар је за Српско коло испричао да је ова манифестација веома важна за опстанак клуба, јер се на њој кроз улазнице и томболу сакупи одређен дио неопходних средстава.

– Тренутно имамо сениорску екипу и регистрованих 35 играча. Највећи проблем је што већина играча живи, учи, студира или ради у већим хрватским градовима, па је тешко омогућити да тренинзи буду у пуном саставу – прича Колар.

Он истиче да је веома поносан што је тренер екипе Ђурo Ђукa Бaтинић, истинска фудбалска легенда карловачке жупаније. Међутим свјестан је и да је највећи проблем клуба недостатак подмлатка.

– Некада смо имали и млађе селекције, али расељавање је учинило своје и сада више нисмо у могућности да сакупимо довољан број дјеце. Ако могућности буду дозвољавале наша је велика жеља да поново оживи омладинска школа – прича Колар.

Осим њега као предсједника СД Петрова Гора управу још чине Љубомир Мађерчић, Саша Трбојевић, Бојан Добросављевић, Александар Чутурило, Саша Кнежевић и стари економ клуба Милош Чавић (Пићи).

Колар истиче да клуб не би могао опстати без помоћи пријатеља. међу којима су угоститељи са Кордуна, привредници из дијаспоре, као и људи који предводе локалне и спортске инстуције.

– Велику захвалност дугујемо карловачком дожупану Дејану Михајловићу, начелницима Перици Матијевићу (Крњак), Милану Врги (Вргинмост), Небојши Андићу (Војнић). као и Добровољном ватрогасном друштву из Крњака. Посебно смо захвални Спортско -рекреативном друштву Срба из Хрватске које предводи предсједник Милан Мартиновић и секретарица Татјана Драгићевић. Они помажу рад спортских клубова наших повратника.

ДВА КЛУБА ИЗ ВОЈНИЋА

Екипу Петрове Горе највећим дијелом чине Срби повратници, а међу играчима има и припадника других националности. Војнић је мало мјесто, али у њему постоје два фудбалска клуба. Хрвати досељени из БиХ су 1995. године основали НК Војнић 95 који је члан Прве жупанијске лиге Карловачке жупаније.  Према ријечима Колара односи између ова два клуба су врло коректни.

Колар истиче да је Петрова Гора била веома почаствована што је на Зеленој ноћи међу гостима био и Ивица Драгић, предсједник братског ФК Кордун из Кљајићева.

– Важне су везе са браћом која данас живе у Србији. Веома се радо одазивамо на ревијалне утакмице које се одржавају у Кљајићеву, колонистичком мјесту попред Сомбора у коме живи велики број људи родом или поријеклом са Кордуна. Такође, имамо и веома добру сарадњу са фудбалским клубом и нашим земљацима у Бусијама, највећем избјегличком насељу у Србији. И претходних година за опстанак нашег клуба била је веома значајна свака помоћ коју смо добијали из матице – каже Колар и додаје да је у новој сезони императив да клуб остане у истом рангу такмичења.

 

Трифко Ћоровић/СРПСКО КОЛО
Фото: Приватна архива саговорника

Извор: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар