Održano deveto banijsko veče u Novom Sadu

Ove godine, deveti put po redu održano je „Banijsko veče“, tradicionalno 2. decembra odnosno prve subote u decembru u restoranu „Ribarac“ u Novom Sadu.

Na ulazu u salu goste su, kako običaj nalaže, dočekala djeca u narodnim nošnjama sa pogačom, solju i rakijom dobrodošlicom. Oko 400 Banijaca okupilo se ovom prilikom da se zajedno sa svojim prijateljima u veselju prisjete uspomena prožetih neraskidivom ljubavlju prema rodnom kraju, da se sretnu sa zemljacima koje dugo nisu vidjeli i tako obnove sjećanja u duši prema Baniji. Organizator večeri bio je Banijac Milan Polovina sa porodicom, jer kako je rekao, nije bilo više zainteresovanih za tu vrstu aktivnosti i obaveze.

„Prvo Banijsko veče održano je 2009. godine kada je osnovano Udruženje Banijaca potomaka i prijatelja Banije – Beograd i podružnica u Novom Sadu. Svih osam druženja poslije sam organizovao sam, a vodilja u organizaciji bila mi je želja da se Banijci barem jednom godišnje okupe na jednom mjestu“, rekao je Milan Polovina.

Kako je Milan objasnio rad Podružnice obnovljen je 23. novembra ove godine sa novim Upravnim i Nadzornim odborom, kao i novoizabranim predjednikom Skupštine Radojičić Milanom i potpredsjednikom Ostojić Miloradom. Predsjednika Upravnog i Nadzornog odbora Skupština će izabrati na sjednici zakazanoj za 15. decembar.
Ove godine kulturno- umjetnički program bio je kratak, da bi se izašlo u susret većem dijelu prisutnih, koji su, kako je rekao domaćin Milan, došli da se provesele i napune baterije za narednu godinu. Goste je pozdravio domaćin a zatim se skupu obratio poznati banijski pjesnik i pisac Mićo Jelić- Grnović koji je recitovao svoju pjesmu „Naricanje srpskog pjesnika za žrtvenim jagnjetom Krajinom avgusta po Hristu 1995. u koloni izgnanih Srba Krajiških“.

Za dobru atmosferu, kao i svake godine, bio je zadužen banijski muzički sastav „Momo i Dodir“.

Ono što je dodatno asociralo na lični identitet Banijaca i čuvanje običaja, kulture, tradicije i individualnosti je pano na bini koji je bio aranžiran narodnim nošnjama, raznim rekvizitima iz svakodnevnog života Banijaca, slikama u narodnim nošnjama iz 1888. godine, slikom prvog vojvode srpske Vojvodine Stevanom Šupljikcem i panoom zaslužnih i poznatih Banijaca kao i ručnim radovima koji su izrađivali u bivšoj domovini.

Ono šta je organizatora i domaćina večeri Milan Polovina posebno usrećilo je da se iz godine u godinu mjenja starosna struktura gostiju večeri i da ima sve više mladih.

„Svake godine polako ali sigurno sve više dolaze mlađi naraštaji tako da je starosni prosjek posjetilaca ove godine oko 30 godina. Anketa koju su sproveli mladi na druženju kaže da mlade interesuje povezivanje naših ljudi, očuvanje banijskog nasljeđa, običaja i kulture, pomoć Banijcima koji su ostali u zavičaju i pojačan rad sa nadarenim mladim ljudima“, zaključio je Polovina i dodao da su to zapravo i glavni ciljevi Podružnice koja je postojala, a sada je obnovljena.

„U tom smislu ciljeva predviđena je informativna i publicistička djelatnost, njegovanje tradicija odbrambenih ratova i prikupljanje faktografije i memoarske građe o Baniji, saradnja sa rodnom Banijom i naročito materijalno pomaganje porodica slabijeg materijalnog stanja na Baniji koji nemaju mogućnost školovanja djece, organizovanje rekreativno- sportskih sadržaja, zaštita izbjegličkih prava. Takođe cilj je da objavljujemo brošure, časopise, audio, video i dr. zapise, da podržavamo literarno i drugo stvaralaštvo o Baniji, i naravno da organizujemo zavičajna prela“, naveo je Polovina.

Za okupljanje Banijaca zainteresovala se i Akademija umjetnosti Univerziteta u Novom Sadu, ponosno je istakao Polovina.
„Karin Vesna, docent za užu naučnu oblast Etnomuzikologije obradila je okupljanje Banijaca pod naslovom „Banijsko veče“ – kulturno-zabavno veče u Novom Sadu kao mjesto za kreiranje supkulturnog identiteta u Vojvodini. S ozirom da je slijedeće godine jubilej, 10 godina naših tradicionalnih okupljanja, najavljena je brošura o proteklih 5 večeri, kao što je i povodom 5. večeri Banijaca promovisana brošura o prvih pet pod naslovom“Banija u srcu“, najavio je Polovina ne krijući da je na ovim večerima i tužan i radostan.

„Zašto tužan, to svi mi dobro znamo, a radostan sam jer smo svi zajedno, jedan pored drugoga, kao nekada“, završio je Polovina.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

(Da otvorite sliku preko celog ekrana kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar