Погубан раскол у култури Црне Горе – згазиш Андрића и Његоша и добијеш 1000 евра

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ће размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додјељивања статуса истакнути културни стваралац и чак укине та титула, те поручују да неће давати додатни простор онима чији говор „води подјелама, екстремизму и додатном заоштравању односа у друштву“.

Последњих двадесетак година државну награду из културе у Црној Гори могао је добити само неко ко је подржавао актуелну политику, а државна награда је била услов да се добије статус истакнути културни стваралац и мјесечна накнада од 1.000 еура. Тако се дошло до тога да су ту награду добијали и писци који су нападали лик и дјело Његоша, Ива Андрића, који су у својим текстовима вријеђали становнике појединих градова у Црној Гори.

Раскол и у култури

Књижевник Милутин Мићовић, добитник награде Миросављево Јеванђеље, каже за Спутњик да је институција Министарства културе у претходних двадесетак година одговорна за велики расцјеп и подјеле народа у Црној Гори.

“Никаквим брзим критеријумима то се не може измијенити. Прво треба да се сагледа једна катастрофална подјела која је изазвана једносмјерном политиком у Црној Гори служби Министарства културе које је радило на тој подјели. Све што данас чујемо је из једног ограниченог ума, из једне ограничене политичке памети, што је узроковало раскол. Прво би требало сагледати погубност тог раскола и поставити нормалне критеријуме у смислу помирења Црне Горе и утврђивања основних вриједности на којима стоји култура Црне Горе, културно памћење Црне Горе. И да у све то буде укључена културна јавност Црне Горе, а не да то буде привилегије појединих група које могу да направе монопол од тога, да монополише са тиме ко може добити награду. Ту је Министарство културе јако битно, не мислим на актулено министарство, већ на министартство које је било у служби власти која је разарала народ у Црној Гори последњих двадесет година”, каже Мићовић.

Награђивани они који су служили идеологији

Наш саговорник указује да идеологија подијељене Црне Горе претпостављала је да статус истакнути културни стваралац могао добити само онај ко је служио тој идеологији.

“Ако погледамо списак ко је све добио статус истакнути културни стваралац, лако ћемо закључити да на том списку нема оних културних ставралац који су означавани као српски, дакле награђивани су само културни ствараоци који су служили идеологији. То је била антицрногорска и антисрпска идеологоија, заснована на подјелама”, каже Мићовић.

Мићовић подсјећа да је у последњих годину и по дана почело нешто да се мијења, он лично је добио награду Мирослављево јеванђеље што је био узрок великих напада на њега и његово дјело, само што припада неподјиљеној Његошевој Црној Гори, што је његове нападаче највише забољело.

И књижевник Бећир Вуковић истиче за Спутњик да треба видјети ко је све добио статус истакнути културни стваралац и одмах ће бити видљиво да тај статус није могао добити ниједан културни стваралац нити српски интелектуалац у Црној Гори.

Рампа за српске писце

“Српски писци нијесу могли ни да учествују на културним манифестацијама. Ја сам добитиник награде Ратковићеве вечери поезије, али касније нијесам ни добијао понуду да учествујем на тој манифестацији или на Барском љетопису. Само културни посланици који су вјерно деценијама подржавали ДПС, без обзира на квалитет њиховог културног описа, могли су добити такав статус, њима су и дијељне државне награде, које су биле услов да добијете статус истакнутог умјентика. Видјели смо ко је све добио последњу Тринаестојулску награду, нико се и не сјећа ко је био у жирију за додјелу те награде. Зато и имамо случај да Андреј Николаидис добије статус истакнутог ствараоца, човјек који напада Његоша, Андрића, који блати читав један град попут Херцег Новог”, каже Вуковић.

Он истиче да није за то да се тај статус сада укине, јер сви писци и културни посланици који су подржавали ДПС, СДП и СД су добили тај статус, и ако се то сада укине, они културни посланици и радници који припадају српском корпусу, неће моћи да остваре то право.

rs.sputniknews.com
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар