Potomci dobrovoljaca iz Prvog svetskog rata u misiji: Prave bazu podataka o srpskim dobrovoljcima

U jedinicama Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, sa puškom u ruci, za slobodu, borilo se više od 25.000 dobrovoljaca sa ovih prostora, a o mnogima ne postoje skoro nikakvi podaci.

Udruženje potomaka i poštovalaca srpskih boraca u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine pokušava zato da uspostavi listu dobrovoljaca.

Svi relevantni podaci o srpskim dobrovoljcima, dokumenti, napisi i eventualno fotografije, pomogli bi im, kažu, da se nakon stotinu godina formira baza podataka sa imenima, prezimenima godinom rođenja i slično.

– Pozivamo sve poštovaoce i potomke srpskih dobrovoljaca da nam dostave podatke o svojim precima koji su bili srpski dobrovoljci, sa što više generalijskih podataka, ime, prezime, ime oca, godina rođenja, čin, jedinica, mesto i godina smrti- rekao je Nebojša Kuštrinović, predsednik Udruženja koje trenutno ima 420 članova, direktnih potomaka boraca.

Član udruženja je, ponose se, i direktni potomak Gavrila Principa.

Više od 25.000 Srba sa područja današnje BiH učestvovali su kao dobrovoljci u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Kruna tih događanja bio je ulazak srpske vojske u Banjaluku, 21. novembra 1918. godine, čime je i zvanično označen kraj austro-ugarske vladavine.

– Datum koji se čudnom igrom brojki na kalendaru danas u BiH praznuje kao dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma je mnogo značajniji datum u našoj istoriji. Ulaskom naše vojske u Banjaluku za Srbe i Srbiju je završen Prvi svetski rat. Žrtve su bile ogromne. Nijedan narod u svetu nije pretrpeo tolike gubitke i pustošenja kao srpski narod koji je izgubio čak 28 odsto svog stanovništva- dodaje Kuštrinović, inače unuk oficira Petra Kuštrinovića.

Ovaj značajan datum biće obeležen u Banjaluci 20. novembra.

– Srećni smo što je inicijativa našeg Udruženja, potomaka naših slavnih dobrovoljaca Velikog rata urodila plodom, pa već tri godine RS i Srbija zvanično i zajednički obeležavaju datum slobode našeg naroda – za sada shodno teškim vremenima kako i treba, skromno i dostojanstveno – zaključio je Kuštrinović.

 

Dan oslobođenja


U sklopu programa obeležavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku u Prvom svetskom ratu, predstavnici Udruženja potomaka, u ponedeljak, 20. novembra položiće venac na spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija. U organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, u koncertnoj sali Banskog dvora biće održana Svečana akademija, sa početkom u 11.30.

Preuzeto sa: blic.rs
Izvor: N. Telebak

Nema komentara

Napišite komentar