Сарајево да врати називе улица и тргова по Србима – ослободиоцима

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/, поводом 6. априла дана ослобођења Сарајева у Другом свјетском рату, позива сарајевске општине, Градску управу и власти Кантона да врате називе улица, тргова и паркова дате у част српских ослободилаца.

У саопштењу из Одбора се наводи да су у Сарајеву избрисани називи 152 улице у част народних хероја и јединица које су град ослобађале од усташа и нациста, а садржили су српска имена или асоцирали на Србе.

Из Одбора сматрају да, уколико Сарајево заиста жели да буде главни град свих народа у БиХ, потребно је да обиљежја у њему имају називе и по друга два народа, не само по историјским личностима само из бошњачког народа.

У саопштењу је истакнуто да Сарајево више нема улице по комадантима Сарајевске операције која је почела 5. априла 1945. године.

– Оперативни штаб за ослобођење Сарајева те године био је састављен од комаданта Сарајевске операције генерала Радована Вукановића, замјеник комаданта Славко Родић, пуковник Перо Косорић, потпуковник Драго Ђукановић, потпуковник Милорад Мијатовић, генерал Саво Бурић, потпуковник Светозар Радојевић, генерал Владо Шегрт, мајор Радомир Мирковић, генерал пуковник Милош Зекић, генерал Мајор Спасоје Мичић – наведено је саопштењу.

У саопштењу је наведено да су командни кадар операције ослобођења Сарајева од усташа и нациста чинили 95 одсто Срби, јединице које су град ослобађале биле 90 одсто биле попуњене српским борцима, а да данас Срба готово да нема у овом граду.

– Данашњи статус Срба у Сарајеву је изузетно лош. Довољно је подсјетити да је, према специјалном извјештају Омбудсмана БиХ о националној структури, у кантоналним органима запослено само 1,88 одсто Срба, свега 15 Срба ради у кантоналним органима власти – напоменули су из Одбора.

Из Одбора су због тога поново позвали власти Сарајева да предузму кораке како би том граду били враћени називи по онима који су га ослободили од усташа и нациста.

– Такође, власти у Сарајеву позивамо да почну запошљавати и Срба у јавни сектор. Нажалост, данас у Сарајеву има мјеста за школу названу по осуђеном нацисти Мустафи Бусулаџићу, али нема мјеста за ослободиоце Сарајева Славка Родића и Перу Косорића – указали су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, који у прилогу саопштења наводе називе свих улица којима су промијењени називи у Сарајеву.

Садашње федерално Сарајево 6. априла слави као Дан града

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар