U Bijeljini odata počast herojima antifašističke borbe

Obilježavanje Dana grada Bijeljine u znak sjećanja na prvo oslobođenje od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu počelo je danas prijemom u Gradskoj upravi za predstavnike Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ i polaganjem vijenaca ispred bista narodnih heroja koje su obnovljene i postavljene u gradskom parku.

Predsjednik bijeljinskog SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Mihajlo Vidić rekao je novinarima da je Semberija dala ogroman doprinos u pobjedi nad fašizmom sa 1.262 poginula borca u partizanskim jedinicama u kojima je učestvovalo 5.000 boraca, te da je Bijeljina grad sa devet narodnih heroja.

Prijemu i polaganju vijenaca prisustvovalo je 15 delegacija iz raznih krajeva bivše Jugoslavije, među kojima su predstavnici iz Vojvodine, Kruševca, Sremske Mitrovice, Gradačca i Tuzle, Vukovara.

Pažnju medija privukao je predsjednik SUBNOR-a Vojvodine Sveta Atanacković koji je grudi okitio brojnim srpskim, ruskim i ukrajinskim ratnim ordenima koja je dobio kao učesnik antifaštičke borbe.

“Antifašistička borba još traje, moramo da očuvamo slobodarske tradicije predaka za naše buduće generacije u ovim teškim vremenima kada se to pokušava minimizirati”, poručio je Atanacković.

On je rekao da su svakom čovjeku najvredniji mir, sloboda i zdravlje, te pozvao mlade da uče i cijene svoju antifašističu tradiciju.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da svako vrijeme iznjedri svoje heroje i da se ne smiju zaboraviti junaci koji su životima platili slobodu, te poželio sugrađanima budućnost u miru.

Na Dan grada večeras će biti odata počast poginulim borcima u otadžbinskom ratu i održana svečanost na kojoj će biti uručena gradska priznanja zaslužnima za razvoj grada.

Preuzeto sa: SRNA

 

Nema komentara

Napišite komentar