АКТУЕЛНО:

У Шибенику и манастиру Крка служен парастос жртвама „Олује“

ШИБЕНИК – У православном храму Светог Спаса у Шибенику и манастиру Крка данас су служени парастоси српским жртвама Погрома „Олуја“.

Парастосу жртвама „Олује“ у Шибенику присуствовао је и Његово преосвештенство епископ далматински Никодим, саопштено је из Епархије далматинске.

Погром Срба у „Олуји“ почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима „Веритаса“, током „Олује“ протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године „Олују“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала сва обиљежја геноцида.

Преузето са: glassrpske.com

Нема коментара

Напишите коментар