У Вргинмосту освештан Храм Сабора српских светитеља

Епископи горњокарловачки Герасим и далматински Никодим освештали су у Вргинмосту у Хрватској, Храм Сабора српских светитеља – прву православну цркву у овом мјесту на Кордуну у којем су, прије посљедњег рата, 95 одсто становништва чинили Срби. Изграђен је средствима, која је највећим дијелом обезбиједила Влада Србије.

Општина Вргинмост прије посљедњег рата бројала је око 19 хиљада становника, претежно Срба.

Данас их је ту значајно мањи број. С обзиром на то да је ово некада био партизански крај, црква никада није била изграђена.

Данас, након толико деценија Храм Сабора српских светитеља биће мјесто окупљања Срба Вргинмоста, како оних који живе ту, тако и оних бројних који су након хрватске агресорске операције „Олуја“ уточиште пронашли у Српској и Србији.

– Живот, тежак, без обзира на то све и на материјалну ситуацију и на здравствену, тежак је то живот. Када погледам данас и прије, овдје видим људе из Карловца из Загреба, из Србије, БиХ итд. А видјећете данас сутра, живе душе нема у Вргинмосту – каже Станко Чича, КУД „Просвета“, Вргинмост.

– Значајно је што нас има овдје, ради тога што није уопште било православне цркве до сада и тако да се окупљамо – додао је Раде Красуља.

Храм ће бити мјесто саборовања српског живља Кордуна.

Предраг Мареш рођен је у овом крају, живот је провео у Канади, сада у пензији радо проводи дане у родној земљи.

– Божијим промислом мени велика част да будем кум овог светог храма и дао Бог да буде здравља и среће и овом народу који се расуо по свијету и да ће бити прилике да се врате и да дођу – навео је Мареш.

Епископи горњокарловачки Герасим и далматински Никодим освештали су Храм Сабора српских светитеља – прву православну цркву у овом мјесту на Кордуну.

Храм је изграђен на мјесту гдје су усташе 1941. године доводили Србе, њих око 1 600 из овог краја, након чега су их одводили у глинску цркву на покољ.

– Све буре и невоље које су шибале овај народ, ево опстао је овдје да и даље у част својих светих подиже храмове, да се у тим храмовима молимо Богу, а исто тако молите брагоданости и захвалности за све што нам господ даје у овом животу – навео је епископи горњокарловачки Герасим.

У циљу повратка, предсједник Републике Србије, приликом претходне посјете овом крају, обећао је да ће обезбиједити средсва како би храм у Вргинмосту био мјесто окупљања српског народа.

– Свуда смо са нашим народом и када је добро и када је лоше и када треба да прославимо важне празнике, важне датуме – нагласио је Адам Шукало, изасланик предсједника Републике Србије.

Донација спорстке опреме за фудбалски клуб у Вргинмосту свједочи о дугом пријатељству и сарадњи са општином Инђија.

– Моја породица је одавде и стварно ми је увијек велико задовољство и срце када могу да се нађем овдје, у родном крају али када видите оволики број љиди онда не може нико од нас да нема осмјех на лицу – рекао је Владимир Гак, предсједник општине Инђија.

– Општина Вргинмост је била једна од највећих општина у Хрватској, послије рата је раздвојена на три општине гдје је сада 70 одсто већинско српско становништво на самој општини Вргинмост. Јако је јако живот Срба али и Хрвата који су доселили из БиХ – навео је Милан Врга, начелник општине Вргинмост.

Поводом освештења храма предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, Милорад Арлов пароху топличком уручио је икону на камену Патријарха Павла, која је израђена у Зубином Потоку на Косову и Метохији.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар