Udruženje Ognjena Marija Livanjska organizovalo kulturno veče u Surčinu

U Surčinu u hali FK Jedinstvo 13. decembra je svečano otvorena izložba fotografija Srbi Livanjskog polja – tragovi kroz vekove autora prof. dr Veljka Đurića Mišina i dr Radovana Pilipovića. Ovom prilikom je i promovisana knjiga Budimira Bude Simonovića Ognjena Marija Livanjska. Takođe, u okviru svečanosti proglašeni su dobitnici  koji su svoje radove slali na likovni i književni konkurs. Tema konkursa je bila Zavičaj mojih predaka.

Ovaj lijepi kulturni događaj organizovalo je Udruženje Ognjena Marija Livanjska na čelu sa predsjednikom Nikolom Petrovićem.

Prije blagoslova jereja Nemanje Boškovića, paroha bečmenskog , a porijeklom iz Livna, manifestaciju su otvorile Darija i Glorija Ilić pjesmom o Presvetoj Bogorodici.

Pred više od 100 žitelja Surčina o knjizi Ognjena Marija Livanjska  je govorio autor Budimir Buda Simonović.

Knjiga je posvećena ustaškim pokoljima nad Srbima u Livnu i okolini, odnosno u selima na rubu Livanjskog polja, počinjenim u proljeće i ljeto 1941. godine, a ponovljenim i u najnovijim ratnim sukobima na tom području, posebno tokom 1992. i 1993. godine. To je priča o 1587 žrtava, pretežno djece i nejači, mučenih i na najzverskiji način pobijenih na gubilištima u okolini Livna. O tome govore preživjeli sa tih gubilišta, posebno preživjeli iz nekoliko jama, čije je kazivanje svojevremeno inspirisalo i Ivana Gorana Kovačića da napiše svoju glasovitu poemu Jama. Knjiga je strašno svjedočanstvo o zlu, optužba za sva vremena, ali i trajni dokument o veličanstvenim primjerima dobrotvorstva i žrtvovanja čovjeka za čovjeka. Izdavač knjige Ognjena Marija Livanjska (četvrto dopunjeno i prošireno izdanje) je kompanija Nidda Verlag GmbH, odnosno Vesti. Knjiga je prvi put izdata 1991. godine  kada je bila eskumacija i sahrana eksumiranih moštiju u novostvorenoj kapeli, sa brojnih stratišta sa planina u okolini Livna i jama.

Tokom razgovora o knjizi na video bimu se prikazivao film o stradanju i ekshumaciji Srba 1991. godine.

Ispred Udruženja OML govorila je član UO Dijana Kovačić i rekla nešto više o povodu za organizovanje izložbe.

–  Izložba fotografija putem dokumenta, fotografija na jedan savremen način govori o tome šta se dešavalo na području Livna vjekovima. Srpski narod je tamo stradao i doživio genocid u Drugom svjetskom ratu.  Za ta stradanja postoje brojni dokumenti i živi svjedoci, svjedoci stradanja. Izložba prikazuje i  našu baštinu, kako su tamo Srbi živjeli, šta su iza sebe ostavili i kako se pod turskom, austrougarskom i fašističkom vlašću, ipak očuvala vjera i kultura – rekla je Kovačićeva.

Prisutnima se obratio i predsjednik opštine Surčin Stevan Šuša koji je pohvalio rad Udruženja Ognjena Marija Livanjska i dodao da služe za primjer posebno mladim naraštajima kako se čuva kulturna baština na koju bi trebalo da budu ponosni.

Predsjednica žirija za dodjelu nagrada prof. Jovana Radić,  upoznala  je prisutne sa konkursom Zavičaj mojih predaka, koji je u oktobru mjesecu prvi put raspisalo Udruženje Ognjena Marija Livanjska.  Cilj ovog konkursa je da se djeca potaknu  da razmišljaju, istražuju i pišu o mjesto porijekla svojih  roditelja, svojih predaka.

Žiri u sastavu: Jovana Radić, Radomir Vrućinić, Miloš Đuran, Dijana Kovačić i Rada Šegrt, odlučili su da prva nagrada u oblasti književnog izraza pripadne Mirku Katiću iz Prijedora, a prva nagrada u oblasti likovnog rada dodijeljena je Andrei Stojić iz Bečmena. Nagrade za likovni rad su dobile i Teodora Ždero i Sandra Raco. Takođe, učesnicima na konkursu, koji ovoga puta nisu nagrađeni: Maši Grabež, Maši Kukobat, Vildani Maksić i Urošu Petroviću, predsjednik žirija je uručila Zahvalnice i knjige, kao podsticaj da i u narednom periodu učestvuju na sličnim takmičenjima.

U programu su učestvovali i Danilo Vukovljak, Luka Ivetić i Momčilo Bošković koji su izveli pjesmu Krajišnici.

Program je vodila Vesna Radeta.

Iz Udruženja Ognjena Marija Livanjska se zahvaljuju  Sanji Karadžić na podršci u realizaciji ovog događaja, kao i SO Surčin i svima koji su svojim prisustvom pokazali interes za život i stradanje Srba sa područja Livna.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

 

 

Nema komentara

Napišite komentar