Вече поштовања и љубави према Сави Мркаљу – генију са Кордуна (1783-1833)

У организацији Удружења Срба из Хрватске Никола Тесла у Крагујевцу, 11. 12. 2023. године у Народној библиотеци Вук Караџић, проф. Љубица Гвоздић Жикић је одржала предавање посвећено животу и делу Саве Мркаља, филога и првог реформатора српског писма.

Поред осталог, истакла је да је Мркаљ у свијет књиге и науке кренуо из кордунашког села Сјеничака, богословију учио у Плашком, учитељевао у Госпићу, завршио архигимназију у Загребу. У Пешти уписује и дипломира студије филизофије и математике. Дружи се са тадашњим студентима који ће постати први српски интелектуалци свестрано образовани и формирани под утицајем напредних просвјетитељских идеја и рационалистичке филозофске мисли. Поред Мркаља, ту су: Лука Милованов, Димитрије Давидовић, Димитрије Фрушић, људи који су дали велики допринос култури свога народа, прве половине 19. века.

Мркаљ је значајан јер је приступио разматрању врло тешког стања у српском језику којим су писали тадашњи писци и којим се богослужило у црквама и манастирима. Написаће чувену филолошку расправу Сало дебелога јера либо азбукопротрес, 1810. године, у којој ће аналитички образложити вриједности знакова тадашње азбуке која броји 44 знака. Mркаљ се руководи Аделунговим правилом: један глас, један знак. Оставља 24 једнозначна гласа и полуглас. Предложио је решење за гласове њ,љ,ћ,ђ,и ј.

Проф. Жикић је на приказаним слајдовима публици приказала Мркаљеву азбуку, затим Вукову азбуку, која представља коначну реализацију Мркаљеве идеје и Мркаљевог рада. Говорила је о Миркљевој и Вуковој сарадњи, значају рада Луке Милованова, бечком кружоку око Вука, који ће, уз много отпора, довести до краја реформу нашег писма и језика.

„Умјесто да буде поштован и награђен службом и плаћом, Сава је тешко пострадао, одбачен и кажњен од савременика који нису разумјели визије генија који је тражио пут да слово и књига дођу у руке народа који чами у непросвјећености и незнању. Сава није нашао спокој у манастиру и монаштву, ни у покајању и одрицању од своје језичке реформе. Црквени достојанственици су се сложно и свим срествима дигли против „богохулне азбуке“ несретног и сиромаштвом пониженог Мркаља и његовог истомишљеника Милованова, бранећи славеносерпски језик и рускословенску графију као везу са братском Русијом и традицијом“

„Мркаљ ће свој тегобни живот завршити у душевној болници. Иза њега су остале хартије на којима је написао стихове, који су значајан свједок једног тешког страдања невиног човјека. Дошло је вријеме да му се одужимо; да геније добије своје свјетло мјесто које му припада“.

„Цјелокупна српска научна и културна јавност треба урадити све да се учињена неправда исправи, да се Мркаљ отргне из загрљаја заборава, како би истина била испоштована и како бисмо се сви осјећали боље“- између осталог, истакла је проф. Жикић.

Предавач, проф. Љубица Жикић је прочитала пјесму Вапај за вертикалом, пјесникиње Милице Л. Јефтимијевић,  посвећену Сави Мркаљу.

У програму овог врло посјећеног предавања су учествовали: Саша Пилиповић, драмски умјетник, који је прочитао одабране Мркаљеве пјесме; Гордана Величковић, солиста, извела две завичајне пјесме.

Дуги аплауз значио је  саосјећање са судбином генија са Кордуна.

 

Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла, Крагујевац

Предсједник Милан Љубовић

Нема коментара

Напишите коментар