Завичајно удружење „Ћиро“ Дрвар –Личка Калдрма, обиљежило славу Покров Пресвете Богородице

„Славу удружења одабрали смо из више разлога, а основни је да је то и слава наших села: Личког Тишковца, Личке Калдрме, Завлаке и Шевине Пољане. Удружење окупља дио нашег народа са славне тромеђе Лике, Босне и Далмације. На тим просторима су вијековима живјели наши преци. Данас их тамо има јако мали број, али оваквим подсјећањем још једном потврђујемо да поштујемо обичаје и традицију својих бака и дједова, родитеља, а желимо то да преносимо и дјеци, да знају ко су им били преци“, истакао је, у уводној ријечи, предсједник Удружења Жељко Бурсаћ.

У ресторану „Велебит“ у Земун Пољу, окупило се двадесетак чланова и пријатеља ЗУГ „Ћиро“ Дрвар –Личка Калдрма. Више није могло због актуелне ситуације са корона вирусом. Циљ им је био, прије свега, да обиљеже своју славу, славу села из којих неколицина њих потиче, и подсјете да овај велики црквени празник као своју славу обиљежава и главни град РСК Книн.

Предсједник Удружења Жељко Бурсаћ позвао је све присутне да минутом ћутања одају почаст свим погинулим у посљедњим ратовима, онима који су преминули у протеклој години, као и легенди крајишке пјесме, коју је прославио на просторима бивше Југославије, недавно преминулом Бори Дрљачи.

„Изузетно ми је драго што смо се окупили у овом броју, што су са нама и наши пријатељи из Книна, Бенковца, одавде из Србије, како бисмо заједнички обиљежили овај велики црквени празник. Драго ми је што је овдје и већина наше пјевачке групе која се у протеклих годину дана представила у многим мјестима, а истакао бих и наш посљедњи наступ приликом обиљежавања Дана резервних војних старјешина Србије код споменика Степе Степановића у Београду. Сада се припремамо за наступ у Пландишту, за тамошњи фестивал „Крајишки бисер“ и вечерас ћемо се договорити да заједнички изаберемо пјесму за тај наступ“, рекао је, између осталог Бурсаћ, додајући да ће се при крају вечери и извршити проба те пјесме.

У име удружења Крајишки привредник и Крајишки историјски центар славу домаћинима је честитао Мирко Радаковић.

„Драго ми је што сам међу вама јер човјек вриједи онолико колико се дружи међу људима и колико има људи уза себе. Нажалост, имамо једну заједничку негативну особину да нисмо у стању да се хомогенизујемо и да увеличавамо своје појединачне вриједности у колективу. Тај колективни дух нисмо у стању да васкрснемо, а то смо показали и у ових 25 година од када се налазимо на овим просторима. Кад већ помињемо ових 25 година прогонства, управо круна нашег догађања ове године, биће научни скуп поводом окупације РСК које ће се одржати  у удружењу Миланковић у Поп Лукиној улици. То је планирано за децембар мјесец, а везано је такође за славу РСК Светог Николу“, истакао је Мирко Радаковић, предајући домаћинима фрулу, симболичан поклон његовог удружења, као и сваком присутном књигу Василија Крестића под називом „О проблемима духовног јединства Срба“.

У име домаћина захвалио се предсједник Управног одбора Удружења „Ћиро“ Сретен Родић, поздрављајући све присутне који су се одазвали позиву, а члановима пожелио срећну славу. Родић је говорио да ове године удружење из објективних разлога (корона вирус) и субјективних (финансијски проблеми) није имало велике активности. Напоменуо је веома запажен наступ у Апатину на Личком прелу и најавио наступ пјевачке групе у Пландишту, 25. октобра.

Више о наступу на фестивалу „Крајишки бисери“ у Пландишту говорио је секретар удружења Јован Вученовић. Истакао је да је ове године скраћен програм, те да почиње у 12 часова. Комплетан фестивал снимаће РТС, па је и одговорност чланова групе „Ћиро“ тим већа  и да сви они  који буду ишли на фестивал схвате то веома озбиљно, нагласио је Вученовић.

По завршетку говора, чланови пјевачке групе извршили су и пробу пјесме која ће бити заступљена у званичном дијелу рограма. Солисти Завишић и Тинтор,  уз пратњу  осталих чланова, веома добро су то извели и за надати се да ће ове године „ Ћиро“ постићи завидан резултат на овом фестивалу крајишке изворне музике.

Као и увијек када се оваква догађања одржавају у ресторану „Велебит“ у Земун Пољу, није изостала добра храна, почев од личког сира, преко пршуте и сланине, до прасећег и јагњећег печења. Све то уз љубазну и професионалну услугу конобара Љубише и куварице Јоке, који су то зналачки припремили и послужили.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

 

This is box title

 БРОЈ СТАНОВНИКА ОД 1991. ГОДИНЕ СМАЊИО СЕ ЗА СЕДАМ ПУТА

Лички Тишковац, Личка Калдрма, Завлака и Шевина Пољана  налазе се у Лици и припадају општини Грачац.  До 1971. ова села су припадала општини Срб, а до 1995. године, општини Доњи Лапац. Завлака се налази недалеко од Личке Калдрме, док је Шевина Пољана на средокраћи пута између Калдрме и Личког Тишковца. По попису из 1991. године Калдрма је имала 175 становника, а Тишковац 114, док према оном из 2011. године, број житеља Калдрме је 31, а Тишковца 15. Подаци о Завлаки и Шевиној Пољани нису нам били доступни.

Нема коментара

Напишите коментар