Zvanično proglašen Trg Nikole Tesle u Nijagari

U kanadskom gradu Nijagari zvanično je proglašenTrg Nikole Tesle proklamacijom koju supredsjednica Sveta Nacionalnog parka Nijagara Sendl Belovs i Generalni direktor Dejvid Adams 13. januara 2020. godine uručili direktoru Srpske škole „Nikola Tesla“ u Nijagari Borislavu Živkoviću i predstavniku Kanadskog Teslinog tehničkog muzeja Nemanji Jevremoviću.

U proklamaciji se ističe da je svojim izumima Nikola Tesla pokrenuo tehnološki napredak, a upravo se u Nijagari desio taj veliki korak za čovječasntvo krajem 19. veka izgradnjom prve hidroelektrane po modelu Teslinog polifaznog sistema. Danas se skoro sva električna energija na svetu proizvodi po tome principu.

-Ova lijepa vest dolazi nam u godini u kojoj naša škola obilježava dva jubileja – deceniju postojanja i 10 godina obilježavanja Dana Nikole Tesle u Nijagara Falsu. Ovaj uspjeh nas obavezuje da istrajemo na putu očuvanja našeg srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, kao i čuvanju lika i dijela najvećeg sina našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na području gde danas živimo, ističe direktor Srpske škole „Nikola Tesla“ u Nijagari Borislav Živković.

Upravo je ova škola zajedno sa Kanadskim Teslinim tehničkim muzejom  sredinom prošle godine nadležnim kanadskim institucijama uputila prijedlog za naziv Trga Nikole Tesle. Zajedničkom saradnjom ove dvije značajne organizacije srpske iseljeničke zajednice, koja je treća po brojnosti u Nijagari, rođendan američkog naučnika srpskog porekla 10. jula u ovom gradu se obilježava kao Dan Nikole Tesle.

Cilj ovih udruženja je, kako kaže Borislav Živković, da upravo u Nijagari osnuju Muzej Nikole Tesle.

Trt Nikole Tesle koji obuhvata područje od Teslinog spomenika do stare hidroelektrane uskoro će biti „vidljiv“ na svim elektronskim prezentacijama i katalozima ovog turističkog mjesta, a biće ucrtan u državni katastr, topografske i turističke karte.U okviru novog trga je i plato iznad velikog vodopada kojeg godišnje posjeti 12 miliona turista iz cijelog svijeta.

Brojne su manifestacije srpske zejednice u Kanadi posvećene našem naučniku. Tako se već za29. februara i 1. marta u Burlingtonu najavljuje„Tesla gala vikenda“. U tom gradu nedaleko od Toronta pre tri godine je jedan od bulevara povezanim sa glavnim autoputem dobio naziv Bulevar Nikole Tesle.

Ovaj bulevar i najnoviji trg neki su od više stotina trgova, bulevara, ulica, škola, instituta i spomenika koliko ih je nazvano po Nikoli Tesli na području Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

                                                                                                          S. Dančuo

                                   Fotografije: Srpska škola „Nikola Tesla“ Nijagara Fals

 

 

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar