kordunasko vece 1

Održan 29. Sabor Kordunaša u Beogradu: Jedan od najvećih skupova Srba Krajišnika

Više od 700 Kordunaša i njihovih prijatelja su se u Beogradu u subotu 25. marta 2017. godine po 29. put sakupili na zavičajnom druženju u restoranu “ Inter Holivud”.

“29. KORDUNAŠKO VEČE – SABOR KORDUNAŠA“ pjesmom su otvorili pjevačka grupa “Korijeni”, te predstavljanjem i pozdravljanjem prisutnih delegacija i gostiju iz inostranstva i Republike Srbije. Nakon toga goste i prisutne je u ime organizatora pozdravio predsjednik Zavičajnog kluba Kordunaša Petar Šaula.

– Ovaj Sabor je zahvaljujući svima vama postao prepoznatljiv kao događaj koji u najvećem broju okuplja Srbe Krajišnike sa prostora nekadašnje Republike Srpske Krajine, a posebno sa Korduna – rekao je Šaula, koji se zahvalio donatorima i prijateljima Zavičajnog kluba Kordunaša kao i lokalnim samoupravama Grada Zrenjanina i opštine Stara Pazova na podršci zahvaljujući kojoj su i sprovodene odeređene programske aktivnosti Udruženja.

U razgovoru za Srsko kolo Šaula je rekao da je najznačajnija aktivnost Udruženja za ovu godinu završetak Monografije o Kordunu koja je povjerena Institutu za savremenu istoriju. Šaula je naglasio i odličnu saradnju sa Srbima iz zavičaja kroz projekat „Sava Mrkalj – dani kulture Srba Krajišnika“ koji se i dijelom realizuje na Kordunu u okviru „Zelene noći Petrove gore“. Također naznačio je i odličnu saradnju sa Udruženjima u RS, kao Zavičajnim klubom Banijaca i njenim predsjednikom Miroslavom Kovjanićem, te  Kordunašima iz Čonoplje i Kljajićeva koji su i ove večeri bili najbrojnija delegacija.

Kordunašima se potom obratio zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta koji je uvijek rado viđen među svojim zemljacima.

– Istorija Korduna je istorija stradanja, tuge i boli. Srbi Kordunaši su vijekovima imali težak i mučenički život, ali su sačuvali i izgradili svoju kulturu i tradiciju, a srpskom rodu podarili veliki broj znamenitih ličnosti. Posebno je značajan reformator srpskog jezika Sava Mrkalj, od koga je Vuk Karadžić preuzeo načelo “piši kako govoriš” – rekao je Linta i naglasio da je obaveza svih Kordunaša da Sava Mrkalj dobije zasluženo mjesto u srpskoj istoriji.

Goste je, u ime delegacije SDSS sa Korduna – općina Gvozd, Vojnić i Krnjak,  pozdravio i Dejan Mihajlović načelnik Krnjaka.

– Koliko god Kordunaši koji danas žive u matici Srbiji žale za svojim Kordunom, toliko i Kordun žali za njima – poručio je Mihajlović i podsjetio i na još jedno tradicionalno druženje Zelenu noć koja se svake godine obilježava na Kordunu.

U nastavku programa u izvođenju muške pjevačke grupe PETROVA GORA“ iz Kljajićeva zaorila je i Kordunaška ojkača uz zvuke tamburice – četverožice. Nakon pjesme u izvođenju i koreografiji KUD “Ćirilo i Metodije” iz Busija prikazane su igre sa Korduna. Busije, koje su danas najpoznatije mjesto u Srbiji naseljeno Krajišnicima ove godine slave jubilej – 20 godina postojanja, pa je i ovaj nastup bio uvertira za veliki godišnji koncert koji će se krajem maja održati u Busijama.

Među brojnim gostima na saboru Kordunaša je pored pomenutih bili su delegacija Grada Zrenjanina; delegacija iz sela Kljajićevo, najvećeg kordunaškog kolonističkog mjesta u Srbiji;  Mile Šapić, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji; Đuro Škaljac, predsjednik Udruženja boraca Korduna, Osme kordunaške narodnooslobodilačke udarne divizije, ratova 1990.-1999. i njihovih potomaka i dr.

U nastavku programa publika je uživala u sjajnom muzičkom nastupu muzičkog orkestra Mića Brajića i Ace Nikolića, a održana je i bogata tombola u kojoj su najsrećniji dobili televizor, produženi vikend u Banji Vrujci, pečeno prase, tablet i grupni ručak…

Trifko Ćorović

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

 

Nema komentara

Napišite komentar