Црна Гора: Српски национални савет тражи пописнице на ћирилици

Српски национални савет упутио је председнику Владе Црне Горе Дритану Абазовићу захтев да на попису становништва, који ће почети 1, а трајати до 15. новембра, обавезно буде заступљена и пописница на ћириличном писму, како би грађани Црне Горе имали могућност да у потпуности остваре своја легитимна уставна права.

Деценијама се запоставља или потпуно изопштава употреба ћириличног писма у државним институцијама, због чега је председник Српског националног савета (СНС) Момчило Вуксановић захтевао од Абазовића подршку уставној равноправности ћириличног писма.

„Још од усвајања највишег правног акта – Устава Црне Горе – запоставља се или потпуно изопштава употреба ћириличног писма у државним институцијама. Такав однос према традиционалном писму на којем је написано готово све што представља историјски и културни идентитет Црне Горе доживљавамо као брутално кршење Устава и очигледну дискриминацију бројног становништва, која је већ више пута виђена у прошлим и турбулентним временима”, навео је Вуксановић у писму Абазовићу.

Додао је да „ћирилица за народе који живе у Црној Гори – Црногорце, Србе, Бошњаке и муслимане – има посебну вредност”.

„Ћирилицом смо се уписали међу цивилизоване и историјске народе Европе и света и њоме су исписани сви наши културни трагови. Ћирилицом је написана најпознатија наша књига Мирослављево јеванђеље, коју је Унеско уврстио у едицију ’Памћење света’ као једно од 120 највреднијих добара која је створила људска цивилизација, као и ’Октоих’ и друге књиге из Црнојевића штампарије, чије штампање представља најзначајније датуме културне историје Црне Горе. Не постоји ниједан разлог за потискивање и напуштање ћирилице, ни историјски, ни културни, ни естетски, ни лингвистички, ни верски, ни техничко-технолошки”, навео је у захтеву Вуксановић.

За Србе, где год да живе, ћирилица је била и остала једна од основних одредница идентитета.

„Напуштање ћирилице значи прекид с нашим културним и духовним идентитетом, односно одрицање од свог културног наслеђа. СНС Црне Горе, као кровна институција Срба у Црној Гори, у претходном периоду, указивањем на непоштовање и неусклађеност с уставним нормама, показао је на непосредан и јасан начин повређивање уставне гаранције равноправности ћириличног и латиничног писма, садржане у члану 13 ст. 2 Устава Црне Горе, на основу које је заштитник људских права и слобода Црне Горе упутио препоруку свим државним институцијама да у складу са својим надлежностима нормативно уреде и конкретизују уставну гаранцију о равноправности ћириличног и латиничног писма”, порука је председника СНС-а.

Он од Абазовића захтева конкретну подршку владе уставној равноправности ћириличног и латиничног писма, што се посебно односи на императивни захтев да „све државне институције које су у надлежности Владе Црне Горе без одлагања нормативно уреде и конкретизују уставну гаранцију о равноправности ћириличног и латиничног писма”.

Преузето са: srbi.org.mk

Нема коментара

Напишите коментар