Kosibaše se okupile na tradicionalnoj Kosidbi na Rajcu

Jednom mahni, dvaput dahni


Kosidba na Rajcu okuplja Srbe sa svih strana, ali su joj glavno obilježje ove kao i prethodnih godina davali Krajišnici i oni koji su porijeklom iz Krajine. I po koscima, ali i sastavu KUD-ova koji nastupaju na pozornici i po posjetiocima. I ove kao i predhodnih dvadesetak godina u šumarku pedesetak metara od livade na kojoj je organizovano takmičenje i prelijepog izvorčića gde se hladilo vino, rakija i pivo, u nedelju, 14. jula stigli su i Ličani, istakli srpsku zastavu i u svom stilu – uz piće, janjeće i praseće pečenje – družili se uz priču i šalu, lake i teške, globalne i lokalne, savremene i istorijske teme. Najprije je zapaljena svijeća i odata pošta svima stradalima u građanskom ratu u Hrvatskoj i genocidu nad Srbima tokom Drugog svjetskog rata. Za stolom su bili Dane Surla, Milan Kontić Pišta, Željko Drobac, Ilija Maričić, Pero Dragićević, Željko Đekić, Velimir Japundžić, Bulat…Tu su ugošćeni i predsjednik Srpskog kulturnog društva Nikola Cerovac i predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Mile Šapić.

Inače, Kosidba na Rajcu je mjesto gdje svake godine, a prve nedelje poslije Petrovdana stižu vrhunski kosci, često pobjednici svih prethodnih kosidbi jer se održava na kraju sezone košenja. Tako je Drago Vlačić sa Romanije  stigao poslije kosidbe na Gvoznu kod Kalinovika u Republici Srpskoj gdje je tokom rata kosio general Ratko Mladić, a danas koscima čast svojim prisustvom ukazuje njegov sin Darko. Vlačić je u ekipnom dijelu takmičenja predvodio kosce iz Republike Srpske. Stigli su i Neđo Kerlec koji je predvodio trećeplasirani tim iz Novog Sada „Janj“, te Miloš Trkulja glavni od kosača Bosanskog Petrovca, vicešampiona. Najbolja od pet ekipa bila je „Srbija“ koju su činili  Krajišnici Drago Bogavac i Zoran Raketa, te Vuk Vučković iz Preljine i Vinko Kecman iz Bosanskog Petrovca, pobjednik svih ovogodišnjih kosidbi. Vinko je na Rajcu dosada tri puta pobijedio. Kosidba na Rajcu okupila je 42 kosca (među njima i dve kosačice) u revijalnom i 18 kosaca u takmičarskom dijelu.

Pobjednik ovogodišnje, 46. po redu, „Kosidbe na Rajcu” je Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada. Tako su odlučile sudije Drago Ivanić, Rade Budisavljević, Milija Leković, Milenko Milekić i Miroslav Đurđić. Sladojeviću je ovo sedma „Zlatna kosa”. Drugo mjesto osvojio je 21-godišnji mladić Vuk Vučković, koji je prošle godine bio prvi, a treće Vinko Kecman. Đidija, kosač koji se ističe košenjem, ali i svojom pojavom, a neda ispred sebe ni kad se zaigra kolo ili pije je Milisav Nešić iz Slavkovice kod Ljiga. Nakon defila od pozornice gdje se svečano otvara kosidba do livade gdje se odvija takmičenje počelo je košenje, a prvi je – nakon što se prekrstio – zamahnuo Nešić. Da spomenemo i neke od ostalih kosaca: Nebojša Spasojević iz Banjaluke, Boško Miljuš, Milorad Mrđa, Marko Mirić, ovogodišnji pobjednik kosidbe na Romaniji, Branislav Ranković, Radoš Kotlaja koji je ove godine širinu otkosa pomjerio na 5,5 metara!

-Ovde stižu najveće kosibaše na Balkanu i zato mi je drago što sam i ja na Rajcu. Ove godine je malo veća konkurencija, ali svi smo pobjednici. Ovde je prije svega važno fino druženje, rekao je Sladojević za Srpsko kolo.

Učesnik i pobjednik mnogih kosidbi Drago Bogavac iz Inđije nam ponosno pokazuje pehar za ekipu Srbija.

– Zadovoljan sam i s obzirom da sam nešto stariji bila mi je čast kositi pored najboljih kosaca. Kosački zanat sam ispekao na Dinari iznad grada Sinja i rijeke Cetine, kaže Drago. Među koscima u revijalnom delu bila je i Slađana Božić iz Aleksinca koja nam kaže:

-Za mene je mnogo važno da živi tradicija i veoma je bitno ovo jedinstvo kojim kosci odišu.

Kosidba na mobama je stari srpski običaj ispomaganja. Ova na Rajcu, gdje je spomenik junacima Kolubarske bitke, je „nešto posebno“, kako su nam rekli penzioneri koji su autobusom stigli iz Aleksinca. Kosidbu je otvorio predsjednik opštine Ljig Dragan Lazarević, a prisutne je u ime Vlade Srbije i Ministarstva lokalne samouprave pozdravio Goran Stević koji je istakao da je manifestacija Kosidba na Rajcu uvrštena u strategiju razvoja poljoprivrede.

-Srbija bez seljaka ne može, ne može bez jake poljoprivrede, rekao je Stević.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su između ostalih grupa „Zavičaj“ sastavljena od pjevača porijeklom iz Bosanskog Petrovca koju vodi Goran Marjanović iz Surduka i pjevačka grupa „Kordun“ iz Inđije koja nam je otpjevala:

Pozdravi mi Krajinu i sve živo dolje, pozdravi mi Troglav i Livanjsko polje, Pozdravi mi Krajinu vječnu ranu bajnu, nesnicu moju staru, rodnu kuću i Dinaru.

D. Bašović

Antrfile

Ocenjivanje svakog kosača vrši se:Po broju otkosa,po širini prvog otkosa,po brzini pokošene parcele,po kvalitetu pokošene parcele.Najuspešniji takmičar, odnosno prvoplasirani dobija nagradu Zlatna kosa i direktno se kvalifikuju za takmičenje kosača na turističkoj manifestaciji Kosidba na Rajcu za narednu godine.

 

Nema komentara

Napišite komentar