uklanjanja ruševina srpskih kuća u Gospiću

Linta apeluje na ministra Dačića da traži od Hrvatske obustavu uklanjanja ruševina srpskih kuća u Gospiću

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apeluje još jednom na ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da traži od Hrvatske da vlasti Grada Gospića obustave proces uklanjanja ruševina opljačkanih, zapaljenih i miniranih srpskih kuća tokom 1991. godine i kasnije o trošku njihovih vlasnika koji sada žive u Srbiji ili u trećim državama.

Nekadašnji stanovnici Gospića smatraju da je prije uklanjanja ruševina potrebno naći rješenje u vidu obnove ili pravične novčane naknade. On napominje da je preko 150 nekadašnjih stanovnika Gospića potpisalo Peticiju kojom se od ministra Dačića traži da njihov problem pokuša da riješi u dijalogu sa hrvatskim vlastima. Peticija sa potpisima je predana za ministra Dačića u pisarnici Ministarstva spoljnih poslova prije skoro mjesec dana, tačnije 27. jula ove godine.

Linta ističe da je u prethodnom periodu veliki broj prognanih Srba iz Gospića i drugih hrvatskih opština i gradova primio rješenja u kojima se od njih traži da uklone ruševine o sopstvenom trošku. U rješenjima dalje stoji jasna prijetnja, da ako to sami ne učine, da će Grad Gospić angažovati treće lice da ukloni ruševine o trošku vlasnika.

Linta posebno naglašava da prognani Srbi, koji su pod brutalnim pritiscima i prijetnjama napustili svoje kuće, veoma teško doživljavaju navedeni diskriminatorski postupak vlasti Grada Gospića. Uklanjanje ruševina hoće da naplate one snage koje su u suštini opljačkale, zapalile i minirale njihove kuće tokom 1991. godine i kasnije. Ovaj nepravedni i nemoralni postupak vlasti Grada Gospića za prognane Srbe je ponižavajući.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar