АКТУЕЛНО:

Линта: Наша је обавеза да увијек говоримо о злочину над 13 припадника ЈНА на Коранском мосту у Карловцу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је наша обавеза да увијек говоримо о свирепом злочину над 13 припадника ЈНА који се десио прије 32 године на Коранском мосту у Карловцу.  Припадници хрватских паравојних и полицијских формација  зауставили су 21. септембра 1991. године, испред моста на ријеци Корани у Карловцу, два војна камиона у којима су се налазили припадници активног и резервног састава ЈНА.

Једна група, углавном активних припадника ЈНА, одвежена је у полицију. Друга група од 17 војника, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спровођена је пјешице преко Коранског моста. Чим су ступили на мост почела је њихова ликвидација. Тринаесторица Срба су убијени из аутоматског оружја или клањем док су четворица тешко рањени. Страдали су Миле Бабић, Никола Бабић, Васо Бижић, Светозар Гојковић, Божо Козлина, Зоран Комадина, Миленко Лукач, Слободан Миловановић, Миле Пеурача, Небојша Поповић, Милић Савић, Јован Сипић и Милош Срдић.

Линта истиче да је за свирепи злочин на Коранском мосту осуђен само Михајло Храстов  тек 2015. године на скандалозну малу казну затвора од четири године што представља најдубље понижавање жртава и њихових породица. Суђење Храстову је било фарса  и трајало је чак 23 године са укупно седам пресуда истом човјеку за исто кривично дјело. Против других лица која су учествоалау ливидацији није ни покренут кривични поступак. У питању је једна од бројних доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији оправдања кажног мита о Домовинском рату.

Линта подсјећа да Тужилаштво за ратне злочине у Београду није покренуло кривични поступак  против других одговорних лица који су наредили, организовали и починили бруталну ликвидацију 13 крајишких Срба на Коранском мосту.

Линта jе данас присуствовао код Споменика палим борцима у ратовима од 1990 – 1999. године у Земуну, заједно са породицама жртава, представницима више удружења, Кордунашима и пријатељима Кордунаша, помену и полагању вијенаца поводом обиљежавања  32 године од  свирепог злочина над  13 крајишких Срба на Коранском мосту у Карловцу.

У Београду  21. септембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар