Novi Grad: Građani protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

U Novom Gradu danas je održan protest građana zbog namjere Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na obližnjoj Trgovskoj gori.

Odluku o odlagalištu delegacije Hrvatske i Slovenije trebalo bi da donesu u ponedjeljak, 30. septembra.

Protestu na Trgu Mladena Oljače prisustvovali su ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, predsjednik Skupštine tog kantona Agan Bunić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača, te poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Denis Šulić, izvještava “RTRS”.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić poručila je danas na protestnom okupljanju u Novom Gradu da svi odlučno treba da kažu ne odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj u neposrednoj blizini rijeke Une.

Obraćajući se okupljenima Golićeva je rekla da je ovo pitanje koje se tiče, ne samo stanovnika ovog grada, nego svih građana Republike Srpske i BiH, ma gdje živjeli.

Nakon završetka protesta na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu, građani su krenuli u protestnu šetnju prema mostu na rijeci Uni na granici sa Hrvatskom kako bi još jednom odlučno rekli ne izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj u neposrednoj blizini ovog grada.

Tokom protestne šetnje obustavljen je saobraćaj u centru grada, te u pravcu graničnog prelaza.

Podsjećamo, Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Preuzeto sa: banija.rs

Nema komentara

Napišite komentar