Održan 10. Sabor Petrovčana u Novom Sadu

Deseti Sabor Petrovčana održan 1.11. u Master centru u Novom Sadu gdje se okupilo oko 700 gostiju iz Srbije, Drinića i Petrovca. Ovom prilikom proslavljena je slava Sveti Luka, obilježeno 800 godina autekefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Ove godine skup je posvećen slikaru iz Petrovačkog kraja Jovanu Bijeliću.

Inače za svaki Sabor Petrovčana trude se da se podsjete značajnih događaja i ličnosti iz petrovačkog kraja, ove godine program su posvetili pomenutom slikaru Jovanu Bijeliću. Bijelić je jedan od najpoznatijih srpskih slikara između dva svjetska rata. Najviše je slikao portrete, pejzaže, mrtvu prirodu i kompozicije. Jedan je od osnivača i pripadnik slikarskih grupa „Oblik“, „Samostalni“ i „Nezavisni“. Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti bio je od 1963.Sahranjen je u Aleji narodnih heroja na Novom groblju. U beogradskoj opštini Voždovac postoji ulica, koja nosi naziv Jovana Bijelića.

Priređen je bogat kulturno-umjetnički program, a tom prilikom su podjeljenje i zahvalnice i priznanja svima koji su dali svoj doprinos i pomogli rad Udruženja.

Dušan Mrđa predsjednik Udruženja nije krio zadovoljstvo radom Udruženja, a posebno jer su uspjeli da se okupe po 10. jubilarni put.

– Pored očuvanja tradicije i kulture petrovačkog kraja, trudimo se da pomognemo našim ljudima koji su ostali na tim prostorima.

Saboru su prisustvovali predsjednici opština Bosanski Petrovac i Drinić, direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim i raseljenim licima, kao i predstavnici gradske uprave i SPC.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

Foto: RTV

Nema komentara

Napišite komentar