Održan parastos žrtvama zločinačke akcije na Medački džep, u septembru 1993. godine

 

PORAŽENI SU ONI KOJI SU ČINILI ZLOČIN


U Crkvi Svetog Marka u Beogradu, danas je, povodom 26. godišnjice agresije hrvatske vojske na Medački džep, održan parastos žrtvama te akcije u kojoj je ubijeno 88 Srba. Pomen nastradalima organizovalo je Udruženje porodica nestalih i poginulih lica “Suza”, a parastos je služio sveštenik Aleksandar Lučić uz sasluženje đakona Slavka Aničića. Nakon toga, na spomenik stradalim iz ratova od 1991-2000. godine, u parku na Tašmajdanu, položeni su vijenac i cvijeće. Prisutnima se obratio Dragan Pjevač, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, poginulih i ubijenih lica sa prostora bivše Jugoslavije, čija se majka takođe nalazila među žrtvama ove zločinačke akcije.

Po završetku parastosa u Crkvi Svetog Marka, prisutnima se obratio otac Aleksandar Lučić.

Prota Aleksandar Lučić (lijevo) i đakon Slavko Aničić (desno)

„.Pomeni Gospode, našu braću i sestre, usnule u nadi na vaskrsenje u život vječni, i useli ih u mjesta svijetla, u mjesta svježine, u mjesta odmora, od kojih bježe svaka muka, žalost i uzdisanje. Vama ovdje, neka Gospod Bog podari mira, ljubavi, zdravlja, sloge i svega ostalog, Bog vas blagoslovio, a našim upokojenim neka Gospod Bog dadne rajsko naselje, dadne carstvo nebesko, slava im u Gospodu“, poručio je, u završnoj besjedi, otac Aleksandar Lučić.

Dragana Đukić, predsjednica Udruženja “Suza”

U već prepoznatljivoj koloni članovi porodica žrtava, predstavnici udruženja, vladinih i nevladinih organizacija, uputili su se ka Tašmajdanskom parku, gdje im se, ispred spomenika, obratio Dragan Pjevač, riječima da je „običaj da kažemo i neku riječ kad se poklanjamo sjenama naših najdražih“.

DRAGAN PJEVAČ: SLAVIO SE ZLOČIN


U 6,00 časova ujutro, 9. septembra 1993. godine, preko pet hiljada pripadnika hrvatske vojske i policije, napalo je tri sela Počitelj, Čitluk i Divoselo, koja su se nalazila pod zaštitom UNPROFOR-a. U toj akciji, na najsvirepiji način ubijeno je 88 ljudi. Među stradalima je, prema dokumentaciji Veritasa, bilo 46 vojnika, 6 milicionera i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina, a treba istaći, da se među njima našlo i 17 žena. Zarobljeni vojnici i civili su mučeni i ubijeni na najmonstruozniji način viđen u proteklim ratovima na ovim područjima“, rekao je, Dragan Pjevač, dodajući da su žrtve klane u podrumima, paljene u kućama, vješane po drveću, razvlačene kolima…

Dragan Pjevač

Pjevač je istakao da je prošle godine, na 25 godina od ove zločinačke akcije, Hrvatska službeno u Gospiću, obilježavala taj dan, slaveći veličanstvenu pobjedu.

„U prvom redu sjedio je ministar odbrane Damir Krstičević, izaslanik predsejdnice i predsjednika vlade, i ministra branitelja. Sjedili su i Gotovina i Markač, sjedio je i Mirko Norac. Čovjek koji je vodio tu akciju, i u Hrvatskoj osuđen na 5 godina zatvora, a zna se da je pored komandne odgovornosti, između ostalog, lično ubio pištoljem ženu u glavu. U Hrvatskoj je takav jedan zlikovac proglašen počasnim građaninom u jednoj županiji i osam gradova. Naravno da je poslije govora dobio najveći apaluz“, istakao je Pjevač, dodajući da je svima poznato i kako ovih dana hrvatska predsjednica prije podne izigrava antifašistu, a popodne podržava ustaštvo.

Hrvatska je na neki način zatočenik takve vlasti, njihovi branitelji su iznad zakona i oni određuju kako će i šta biti. Hrvatsko društvo sve više tone u mržnju, a ko tone u mržnju, taj ne može biti pobjednik, on je poražen. Danas, ovdje, ispred porodica žrtava, mogu reći samo jedno, da mi dostojanstveno ispraćamo naše najmilije sa tugom i bolom, ali mogu reći u ime porodica žrtava i to da mi nismo poraženi. Mi smo oni, pored svega što nam se dešavalo, koji uzidgnute glave možemo ovdje stajati. Poraženi su oni koji su činili zločin. Poraženi su oni koji opravdavaju zločin, poraženi su oni koji ćute o zločinu i okreću glave“, zaključio je Dragan Pjevač.

 

SAMO JEDAN POVRATNIK U ČITLUKU


Dragan Pjevač je naveo da je prije nekoliko dana u rodnom selu Čitluku boravio njegov brat Đuro, takođe danas prisutan na parastosu. Tamo je zatekao osuđenog ubicu na pet godina kako sjedi sa srpskim povratnikom koji se vratio iz Njemačke. Vjerovatno im je govorio da moraju da ga slušaju i da mu se klanjaju, naslućuje i Pjevač i dodaje da možda tim činom pere svoju savjest. Što je manje vjerovatno.

Đuro Pjevač (desno)

Đuro Pjevač, nešto kasnije za „ Srpsko kolo“ je izjavio da je tačno da je bio u rodnom Čitluku. Da tamo imaju trenutno samo dvije srpske porodice povratnika iz Njemačke, jedan starac, raniji povratnik iz Srbije i jedan Hrvat iz Bosne koji je zagospodario okolnom šumom. Teško je sanjati o tome da se tamo neko može vratiti, a ovi ljudi povratnici iz Njemačke i nisu sve vreme u Čitluku, priča nam Đuro.

Među onima koji su se danas okupili da odaju počast žrtvama bili su i Petar Bjegović i prof. Mile Rajčević iz Divosela.

Petar Bjegović 

„Mi danas, paljenjem svjeća, parastosom i polaganjem vijenaca i cvijeća odajemo dužno poštovanje, jedno tužno sjećanje kao nezaborav na naše najmilije, roditelje, braću i sestre, naše saborce, koji će ostati trajno u našim srcima“, priča nam, nekada ugledni direktor osnovne škole u Gospiću i rođeni Divoseljanin.

Prof. Mile Rajčević

„Danas u ovim selima nema naroda, sve je pusto i zaraslo u korov. Jedino spomenici u grobljima svjedoče o srpskom narodu koji je živio na ovim prostorima više stotina godina i poneki pisani trag u knjigama starostavnim. Nema više kolijevke ni dječjeg plača, ne čuje se školsko zvono, ni pjesma orača i žetelica…Ovdje je mračna strana ljudske istorije ispisala svoje najstrašnije stranice. Kada čovjek dođe u ovaj kraj, ima osećaj da je došao u prostor u kome je vrijeme već odavno stalo. Sve pomalo liči na muzej genocida na otvorenom“, sa sjetom u glasu priča prof. Rajčević, taksativno nabrajajući da je u ovoj zločinačkoj akciji ubijeno 30 mještana Divosela, (23 muškarca i 7 žena, 2 tijela nisu pronađena), 12 mještana iz Čitluka (9 žena i 3 muškarca, jedno tijelo nije pronađeno), a da je u Divoselu zarobljeno 7 civila i 2 vojnika, a u Čitluku 6 civila.

Parastosu su pored porodica prisustvovali Miodrag Linta, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, predstavnici Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica, Crvenog krsta Srbije, izbjegličkih Udruženja, Koordinacije srpskih udruženja porodica i pojedinaci koji saosjećaju sa srpskim žrtvama.

                                                                                                                       Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ

This is box title

MIODRAG LINTA: DA REAGUJE SRPSKO TUŽILAŠTVO


Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta istakao je u saopštenju za javnost da je Hrvatska vojska tokom udruženog zločinačkog poduhvata pod nazivom Medački džep izvršila monstruozne zločine nad Srbima u tri srpska podvelebitska sela (Divoselo, Čitluk i Počitelj) koja su bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Tokom udruženog zločinačkog poduhvata pripadnici hrvatske vojske su zarobljene Srbe ubijali krampovima, macolama, gađali noževima, klali ih i dr. Ukupno je ubijeno 88 srpskih vojnika i civila, a navedena tri srpska sela su sistematski opljačkana i sravnjena sa zemljom.

Linta naglašava da jedini osuđeni za ovaj brutalni i nepojmljivi ratni zločin je general i poznati ubica gospićkih Srba Mirko Norac. Hrvatski sud ga je pravosnažno osudio na mizernih i uvredljivih šest godina. Jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom i zločinačkom prošlošću jeste činjenica da je ratni zločinac Mirko Norac proglašen za počasnog građanina Splitsko-dalmatinske županije i još desetak hrvatskih gradova i opština. Takođe, mnogi drugi učesnici navedenog udruženog zločinačkog poduhvata nisu procesuirani i kažnjeni već se slave kao heroji.

Linta poziva srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policiije za svirepa i monstruozna ubijstva 88 Srba tokom udruženog zločinačkog poduhvata koji Hrvatska naziva Medački džep. Dobro je poznato da ratni zločin ne zastarjeva i da ubice srpskih civila i ratnih zarobljenika toga moraju da budu svjesni. Srbija ne smije da odustane od progona ratnih zločinaca i mora da učini sve što je u njenoj moći da pravda bude zadovoljena u što većoj mjeri.

Nema komentara

Napišite komentar