АКТУЕЛНО:

Одржана Свечана сједница поводом годишњице формирања 1, 2. и 3. НОП личке бригаде и Дана формирања 1. женске партизанске чете

У Дому РВИ у Београду 2. септембра 2023. обиљежени су дани формирања личких бригада: Прве 8. јула, Друге 18. августа и Треће 15. септембар 1942. све су биле у саставу 6. личке пролетерске дивизије. Обиљежен је и 25. септембар 1942. године, Дан формирања 1. женске партизанске чете, у тада окупираној Европи.

Све три личке бригаде, а самим тим и 6. дивизија, проглашене су пролетерским и све три одликоване Орденом народног хероја.

Овај скуп организовали су Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР-а, 6. Личке пролетерске дивизије Никола Тесла и 35. Личке ударне дивизије, у партнерству са Удружењем избеглица из Р. Хрватске и Удружењем бораца 8. кордунашке дивизије, и дио је пројеката Удружења 6. и 35. Личке КО СМЕ И ХОЋЕ, ТАЈ И МОЖЕ, чију је реализацију подржао Секретаријат за социјалну заштиту Градске управе Града Београда и пројекта ОСЛОБОДИЛАЧКИ РАТОВИ СРБИЈЕ – КУЛТУРА СЕЋАЊА, чију је реализацију подржало Министарство рада и борачке и инвалидске заштите, као и реализације програма Удружења избеглица из Р. Хрватске, БЕОГРАД ЈЕ И НАШ ГРАД, чију реализацију је подржао Комесаријат за избјеглице и миграције Р. Србије.

Сви присутни су са дужним поштовањем, минутом ћутања одали почаст, погинулим, несталим и умрлим, не само женама борцима НОР-а, већ борцима и жртвама НОР-а 1941/1945. и ратова 1990/1999. године.

Присутнима се обратио предсједник Удружења Вељко Жигић са пригодним рефератима Формирање Личких бригада – ДРУГА ЛИЧКА БРИГАДА (подијељена је брошура, са списком погинулих и несталих).

Друга личка бригада формирана је 18. августа 1942. у Лаудоновом гају код Бунића – Кореница, као друга бригада Прве оперативне зоне Хрватске, од батаљона из личких партизанских одреда „Стојан Матић“ , „Огњен Прица“, „Мићо Радаковић“ и Ударног батаљона, укупне јачине 1.200 бораца! Први командант био је Милан Шакић Мићун, а политички комесар Петар Бабић, Лазар Радаковић је био замјеник команданта, Богдан Вујовић, замјеник политичког комесара и Ђурађ Покрајац, оперативни официр. Новемрба 1942. године бригада је ушла у састав Шесте личке дивизије, а 19. марта 1944. је проглашена пролетерском. Одликована је Орденом народног ослобођења, Орденом партизанске звијезде и Орденом братства и јединства.

Вељко Жигић је говорио и о женама у НОР-у и НОБ-у и формирању прве женске партизанске чете у којој је било 75 одабраних дјевојака и једна жена, све су биле Личанке и све Српкиње и православке. Жигић је напоменуо да је свака мајка, ћерка, свака жена која је учествовала у рату 1941, и 1942. народни херој за њега.
Своје излагање Жигић је закључио говорећи о Лици и Личанима, о „Нестајању српске Лике“.

– Опсежна анализа најпознатијег српског научника у Хрватској, професора Светозара Ливаде, преточена у књигу „Биолошки слом и нестајање Срба у Хрватској 18 жупанија – дијелова Хрватске у којима су Срби увијек представљали већину. Једна од њих је регија Лике у којој је све до 1991. године српски живаљ био многољуднији (преко 50%), а данас је сведен на популацију која се креће око 10 одсто по попису из 2021.

Предсједник Удружења бораца Кордуна Ђуро Шкаљац наводи да су Личани Кордунашима блиски по свим питањима, посебно у Другом свјетском рату.

– Морам напоменути да је 13. кордунашка бригада ратовала у саставу 6. личке дивизије, формирана је у Сјеничаку на Кордуну 1942. године. Првој пролетерској дивизији се прикључила у Босни, а уласком у Београд, односно на изласку у Батајницу ослобађала је у саставу 6. личке дивизије. Стигли су и до Сремског фронта и крварили заједно са Шестом личком дивизијом.

Шкаљац је изразио жељу да се успјешна заједничка сарадња настави и најавио Збор Крајишника који ће се одржати 8. октобра у Спортском центру Ковилово и позвао све Крајишнике да присуствују овој манифестацији.

Присутни су могли чути пјесме о Лици и Личанима, али и неколико љубавних песама, књижевнице Милке Ј. Шолаје.

Примљене су и двије нове чланице Удружења Мирјана Вуњак Жикић и Јасна Рашета.

Жигић се захвалио присутним гостима представници Комесаријата за избјеглице и миграције Кристини Вуковић, предсједнику Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији Мили Шапићу и представнику Савеза Срба из региона, ОО СУБНОР-у Савски Венац (Секције 1. пролетерске НОУ бригаде) Ненаду Симићу, представницима Удружења бораца 8. Кордунашке дивизије и предсједнику Ђури Шкаљцу, Станку Пајићу представнику Удружења Крајишника „Глас Крајине“ и предсједнику Ђури Црљеници.


Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар