Oдржана традиционална 15. Колачијада у Малом Градцу на Банији

Јубиларну, 15. по реду смотру банијских домаћица, познату као Колачијада, одржану 7. марта у Малом Градцу у организацији тамошњег пододбора „Просвјете“, обиљежио је велики број учесника у такмичењу за најбољи колач или торту. Својеврсни јубилеј имали су и чланови глумачке секције „Просвјетиног“ пододбора у Крњаку који су 15. пут извели представу „Трудноћа“, а успјешно су се представили и најмлађи, не по годинама, него по стажу, фолклораши загребачког пододбора „Просвјете“.

Манифестација, коју је водила Леона Марчинко, почела је поздравним обраћањем изасланице градоначелника Глине, Лане Штајцар, директорице Агенције за развој Глине. Нагласила је добру сурадњу Града и пододбора, истичући да градоначелник Стјепан Костањевић подржава њихов рад.

– Млади људи пуни су воље за напредовањем и труде се обављати своје активности на најбољи могући начин. Осим тога, чланство се непрекидно обнавља, тако да дјеца у овом крају од малих ногу судјелују у раду фолклораша – нагласила је Штајцар, истичући велику улогу предсједнице пододбора Жељке Марчинко.

У пуној дворани, у којој су били и представници градских власти Глине, као и комуналног подузећа, али не и српски представници на нивоу града, први су наступили домаћини, фолклораши малоградачког пододбора „Просвјете“ чију основицу чине дјеца основношколског и средњошколског узраста. Чланови глумачке секције пододбора у Крњаку „Трудноћом“ су изазвали салве смијеха код гледалаца. Свој деби имали су и фолклораши из Загреба с играма из околине Лесковца, док су чланице пододбора у Петрињи извеле народне пјесме. Након њих представили су се сви узрасти фолклораша пододбора у Хрватској Костајници који су подсјетили на некадашње обичаје на прелима.

Свој допринос дали су и Иван Марчинко, Милана Драјић, Марина Ликар и Енола Тиа Марчинко који су рецитирали пјесме посвећене мајкама.

Док је публика пратила наступ, чланови жирија за избор најбољих колача радили су свој слатки посао. Треће мјесто освојила је торта пододбора из Хрватске Костајнице, друго Никола Цестарић, а прво Славко Рожанковић из Глине. Никола је члан пензионерског КУД-а „Трећа срећа“ из Глине, који често наступају у Малом Градцу, али су их повреде и болести дијела чланова омели у томе. Зато смо се у Колачијаду укључили на овај начин, рекао је Цестарић.

Након уручења награда које је добио сваки учесник такмичења, као и захвалница за судјеловање које су добили представници пододбора, манифестацију су закључали домаћини кореографијом „Игре из Шумадије“. Слиједила је народна забава на којој су пјевали и свирали Жељко Турујлија и чланови његовог састава.

За вријеме и након манифестација разговарали смо с некима од учесника.

Сурадња пододбора с Градом и Агенцијом за развој стварно је изврсна. Град максимално подупире рад пододбора и помаже им у складу са својим могућностима, тако да су остварени добри резултати који ће се наставити. Пододбору, али и свакој удрузи у граду, стојимо на располагању у вези с позивима на јавне натјечаје, јавне позиве и повлачење средстава из фондова ЕУ – управо се тима Агенција бави. Осим тога, на сваку манифестацију која је намијењена свим нашим грађанима попут „Божићног сајма, „Дана круха“, фашника… увијек позивамо и пододбор Мали Градац који су увијек одазове и увијек је спреман за сурадњу – рекла нам је Лана Штајцар.

– Јако сам изненађена што се толико људи пријавило за Колачијаду, што значи да су људи препознали традицију банијских домаћица и стварно су си дали труда. Ове године најбољи су били домаћини. наши пријатељи из КУД-а „Трећа срећа“ који су нас дошли подржати врхунским тортама и колачима – каже Жељка Марчинко.

Похвалила се и етно собом у којој су бројни стари везени и плетени предмети, али и колијевке и други намјештај који су добрим дијелом рестаурирала дјеца.

– Пододбор броји углавном младе чланове од којих су многи активни и у ДВД-у гдје освајају добре резултате на такмичењима, као и у ногометној екипи. Дио дјеце на пробе долази из Глине или других села око града. Ту морам похвалити Јанка Ликара који их својим аутом покупи и врати с пробе без икакве надокнаде. Не гледамо на нацију, тако да су наши чланови и Срби и Хрвати које учимо заједништву, а све то уз подршку њихових родитеља, јер смо сви свјесни да смо у сличној ситуацији и упућени једни на друге – рекла је Жељка.

Нагласила је и да је довела Крњачане да се људи мало насмију и изиђу из колотечине тешког живота, да се насмију и провеселе. – Сада крећемо припремати нове наступе и манифестације. Наша је намјера да одемо у Београд на „Златни опанак“, да дјеца покажу како се плешу банијски плесови и каква су наша традиција и обичаји, а онда у јулу слиједе „Сусрети на Банији“, који су из Колачијаду најјача смотра у овом крају – нагласила је.

Перица Матијевић, секретар пододбора Крњак и главни глумац у представи, наглашава дугогодишњу сурадњу пододбора у Малом Градцу гдје су се раније представљали фолклором, пјесмом и плесом. – Ово је наша 15. изведба, а наступали смо и у Хрватској и изван ње. Гдје год нас зову, ако се можемо одазвати, покушавамо доћи – рекао је Матијевић, истичући да се радња одвија у временима прије Другог свјетског рата кад је било незамисливо да млада дјевојка прије брака остане трудна. Онда настају проблеми који се покушавају ријешити на хумористички начин.

Разговарали смо и с младима из Малог Градца. – Добро нам је, имамо оно што нам треба па уживамо. Чланови смо ДВД-а, плешемо и играмо ногомет. Као ватрогасци двије године заредом били смо први на Купу Грачана, односно натјецању свих мјеста која у називу имају ријеч Градац. Сад се спремамо у Словенију, да и тамо побиједимо – самоувјерен је Иван Марчинко. И он и Стефан Петровић иду у школу у Глини. – Имамо организирани пријевоз аутобусом и драго нам је на оваквим приредбама имамо прилику упознати своје вршњаке – каже Стефан.

Загребачке фолклораше питали смо што их је понукало да укључе у ту секцију.. – Одувијек сам вољела плесати, али нисам имала прилике. Добро је да нам плес не одузима превише времена, четири сата тједно, тако да можемо стићи обавити школске обавезе – рекла нам је Стевана Гојковић из околине Копривнице, која похађа Српску православну гимназију (СПОГ) у Загребу, одакле је још неколико фолклораша, док дио колега похађа друге средње школе у граду.

– Идем на фолклор, јер тако одржавамо нашу културу и традицију, каже нам Милана Ранић, истичући да јој, као Банијки, много значи кад наступају у овом крају.

Михаел Келеува, родом из оближњег села Брестик, истиче да је поносан што наступа пред својим земљацима и школским друговима из СПОГ-а и њиховим родитељима. – У „Просвјету“ смо се укључили на молбу наше пријатељица из разреда да видимо како то изгледа. Свидјело нам се и остали смо, научили смо кораке и кореографију и сад наступамо, рекао је Михаел.

Аутор: Ненад Јовановић; Портал Новости
Вест преузета са: banija.rs
Нема коментара

Напишите коментар