Живот у Шибенско-книнској жупанији полако се враћа у нормалу

Коронавирус није заобишао ни Шибенско-книнску жупанију. Иако је до сада регистровано деведесет случајева оболелих заразном болести КОВИД 19, ситуација се у овој жупанији полако враћа у нормалу.

Стање у Шибенско-книнској жупанији, појединим општинама које је чине, али и наредним корацима након попуштања мера донесених у сврху спречавања заразе, појаснили су нам заменица жупана Шибенско-книнске жупаније Ања Шимпрага и градоначелник Книна Марко Јелић.

Иако је у Шибенско–книнској жупанији, по најновијем извештају Штаба цивилне заштите, забележено тачно 90 случајева заражених коронавирусом, у мањим општинама ти случајеви били су појединачни. Штабови цивилне заштите, кажу надлежни, одрадили су добар посао и спречили ширење заразе у крајевима где већину чини управо најризичнија категорија становништва, хронични болесници и људи старије животне доби.

– Пад броја оболелих на подручју наше жупаније у последњем периоду даје нам наду да смо најгоре превазишли. Што се тиче свих наших општина, дакле у Кистањама, Ервенику, Цивљанима и Бискупији, важно је рећи да се ту појавило неколико појединачних случајева оболелих који су везани за книнску болницу. Познато је да је книнска болница била једно од два жаришта заразе, уз острво Муртер које је једно време било у карантину, тако да ти појединачни случајеви и нису били велико изненађење. Сви наши општински штабови цивилне заштите, али и они из Книна, Скрадина, Дрниша и других градова, заиста су одрадили велики и захтеван посао и сматрам да смо се са свиме овим добро изборили. Ово је први пут да се сви заједно сусрећемо са оваквом ситуацијом, али смо дали све од себе да онима којима је помоћ највише била потребна, а то су првенствено старији, болесни, социјално угрожени, помогнемо у достави лекова, хране и свега онога што им је било неопходно – истиче заменица жупана Шибенско-книнске жупаније Ања Шимпрага.

Ограничену слободу кретања, забрану излазака и јавних окупљања, затварање трговачких и свих осталих радњи, уз све оно што су донеле мере предострожности, становништво у мањим срединама лакше је поднело захваљујући доброј организацији надлежних институција и удружења.

– Адекватна упутства која су на време стизала од локалних, жупанијског али и националног Штаба цивилне заштите, допринела су да се добро организујемо и заштитимо људе од горег сценарија који нас је могао задесити. Удружења која се баве бригом о старијој и немоћној популацији, њихове геронто-домаћице на терену, ватрогасци, комуналци, општински службеници, сви су се укључили у акцију помоћи како би становништво остало у кућама а при том да буду снабдевени са свим њиховим свакодневним потрепштинама. Ситуација у селима је додатно повољнија и због годишњег доба у које смо закорачили, јер су људи окренути ка пословима у пољу, сетви, обрађивању земље и узгоју сезонских култура тако да је и то допринело повољнијој епидемиолошкој ситуацији – појашњава Шимпрага.

 

„Још увек не смемо да се опустимо“

Правила на свим пољима и у сваком смислу те речи строго се морају поштовати. Захваљујући првенствено благовременој реакцији надлежних служби, али и дисциплини грађана, град Книн и његови становници успешно су пребродили овај кризни период , али и у долазећим данима и месецима неопходно је водити рачуна и бити на опрезу, носити заштитну опрему, држати физичку дистанцу, одржавати хигијенске мере и не опуштати се превише јер вирус је још увек присутан, поручује градоначелник Книна Марко Јелић.

– Показало се да вера код свих нас пуно тога решава, али смо научили да се морамо придржавати и правила како у верском смислу тако и у цивилном и овом социолошком. Морам рећи да су грађани Книна углавном поштовали сва та правила, уз изузетке којих има и у свакој другој средини. Што се тиче градских установа и служби Град је наставио нормално да функционише, иако је обим послова био смањен. Сваки дан смо били дежурни и већина службеника се смењивала у складу са прописима које смо имали. Сада нам следи то постепено преусмеравање мера, нећу рећи попуштање, у смислу да ће се ићи према економским и другим стварним потребама, а што се тиче самодистанцирања ту нам свакако остаје обавеза и одговорност према себи и другима, ношење маски, рукавица и друге заштитне опреме јер вирус је још увек ту и не смемо дозволити ситуацију да дође до нове ескалације – поручује градоначелник Книна Марко Јелић.

Највеће извориште саме заразе, у Книну, представљала је книнска болница. Узевши у обзир специфичност здравствене услуге коју болница пружа, а то је брига о тежим болесницима на продуженом лечењу, размере ширења заразе могле су бити знатно веће. Тренутни показатељи повољније епидемиолошке ситуације иду ка томе да се, од петог маја, и овој здравствена установа врати у уобичајену функционалност.

– Када реално сагледате, било је за очекивати да се случајеви заразе најпре појаве на таквом месту где долазе људи који имају различите здравствене тешкоће. Пре пар дана у посети болници био је Министар здравства, Вили Берош, који је заједно са епидемиолошком службом дошао са циљем сагледавања ситуације. Стање је сада добро, надамо се да ће тако и остати и да ће се од петог маја вратити пуна функционалност болнице – оптимистичан је Јелић.

Период након релаксације постојећих мера забране, тешко је предвидети. Већих инвестиција у инфраструктуру изгледно је да неће бити али ће се настојати више улагати у привредне и пољопривредне предузетнике, кажу надлежни.

– Оно што је изгледно након свега овога јесте да ћемо, не само ми већ и читав свет, ући у једну економску кризу. Са новцем морамо поступати разумно и рационално, иако смо то чинили и до сада. Све оно што у овом тренутку није потребно, а након сагледавања стања буџета, Град ће ставити на неку врсту листе чекања. Неће бити нових асфалтирања улица, нових расветних тела и сличних ствари, сачекаћемо са свим тим бар за извесно време. Идеја за нови ребаланс буџета, иако знате да смо га кроз мандат ове градске управе повећали за пар хиљада посто улагања у предузетништво, је да их додатно повећамо како би људима који су задржали раднике и настојали радити у овим околностима, помогли да стану на ноге и наставе нормално функционисати. Укинули смо комуналну накнаду за пословне субјекте у овом периоду, онима који изнајмљују простор од Града а нису радили, та закупнина се неће наплаћивати, повећаћемо средства за пољопривреду и то је оно што је приоритет за наше руралне крајеве – појашњава градоначелник Книна.

 

Без свега се може али без хране се не може

Ситуација која је због коронавируса блокирала готово цео свет, може бити добар показатељ предности живота у мањим или руралним срединама. Привидна сигурност у кратком је року изгубила битку са вредности земље и свега онога што смо, у трци за материјалним, лако заборавили. Управо ту ситуацију градоначелник Книна искористио је за поруку онима који су одустали од живота на својим прадедовским имањима.

– Оно што је важно знати јесте да је производња хране предуслов да уопште постојите јер хранити се морате. Не морате имати аутомобил, одећу која је скупа или маркирана, добар сат или телефон, али јести морате. Ми који смо рођени у руралним крајевима, навикли да радимо на земљи не од јуче већ од најранијег детињства, знамо да је живот сигуран само онда када имате производњу хране. Са таквим животним увидима живели су моји преци, ја који сам тренутно на позицији градоначелника Книна и радим на својој земљи, али и сви наши суграђани и мештани околних средина. Све ово нас је потакло на обраду површина које су биле запуштене, и да су људи схватили да је земља исходиште. Мислим да су и сви они који су отишли из ових крајева, и раде у неким развијенијим земљама у којима су примања значајно већа, сада увидели да та привидна сигурност врло брзо нестане. Из тог разлога ја још једном позивам оне који овде имају где да се врате, да то и учине. Овде имате воду која је предуслов свега, имате климу и чист ваздух као ретко где, али првенствено имате свој комадић земље, имате своје домове и гробове својих предака, довољно разлога да се вратите живети на своме и на тај начин градите своју сигурност, своју породицу па и ово друштво – поручује Јелић.

С њим се слаже и заменица жупана Шибенско-книнске жупаније Ања Шимпрага. Иако период опоравка тек предстоји, она сматра да ће и народу у Далмацији требати много времена да се поново врати на старо, али не сумња у генетику и борбеност људи који су навикли да се боре са различитим животним недаћама.

– Овај народ је научио тешко живети и напорно радити како у прошлости, тако и у периоду након рата. Борба за опстанак им неће бити страна, али неће бити једноставно носити се са свим тим, и даље постојећим, правилима дистанце, другачијег начина функционисања од оног на који су навикли. Још увек су на снази пропуснице које ограничавају кретање између жупанија, границе су затворене и створила се немогућност долазака људи који овде имају своје родитеље, баке и дедове, своја имања која су посећивали бар неколико пута годишње. Све нас то још увек кочи у нормалном функционисању, јер смо на тесту стрпљења и одговорности који и овај пут морамо положити.

Хоће ли ће нас вирус против кога се бори цео свет учинити бољима или ћемо га, као и све невоље до сада, брзо заборавити остаје да се види. Представници жупанијских и градских власти сматрају да има простора за оптимизам и да се заједничким напорима може допринети бољитку живота и у овим крајевима.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар