Prekodrinski Srbi se predstavili na Panonskom vašaru u Vrbasu

U Vrbasu je od 20. do 22. septembra održan Panonski vašar, odnosno 41. Festival folklornih tradicija Vojvodine, 11. Sajam starih zanata i domaće radinosti i 11. Izložba i degustacija tradicionalnih jela, kao i 11. Festival dječjeg izvornog stvaralaštva. Organizatori Savez umjetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Kulturni centar Vrbas su ove godine okupili oko 60 folklornih anasambala i oko 20 dječijih ansambala, sa preko 1.200 učesnika. Običaj ove manifestacije je da se svake godine predstavi jedna zajednica iz Vojvodine, ove godine su to bili prekodrinski Srbi.

Panonski vašar je 20. 9. u petak otvorila zamjenica predsjednika opštine Vrbas Miljana Štulić, a započeo je koncertom KUD-a Piskavica iz Banjaluke i pjevačke grupe Zvuci sa kamena iz Novog Sada.

KUD Piskavica postoji od 2002. godine i ima oko 180 članova svih uzrasta. Imaju tri programa. Cjelovečernji program je Igre i pjesme iz Repblike Srpske, drugi program je Zemlje iz regiona, treći program je kombinovani, rekao je za Srpsko kolo Mirko Arambašić.

– Specifični smo po tome što imamo i program narodnih običaja. Ponosni smo i na našu pjevačku grupu, u pitanju su starije žene koje su pobjednice Šljivika 2014. godine – rekao je i dodao da žele da budu što bliže izvornoj tradiciji.

Organizatori su festivala Kozara etno zajedno sa Turističkom organizacijom Grada Banjaluka.

– Zahvaljujući Goranu Nikolašu iz Udruženja Krajina imamo saradnju sa Vrbasom, već 6 godina, a ovom prilikom smo ostvarili kontakt i sa Zavičajnim udruženjem Sava Mrkalj iz Novog Sada.

Kako nam je rekao umjetnički rukovodilac Folklornog ansambla Vrbas Ljubomir Vujičin festival nije takmičarskog karaktera već svako dobija diplomu, da li za izvornost, ili uigranost, kostim…

– Žiri odlučuje i ko će predstavljati Vojvodinu na Republičkoj smotri koja se održava svake godine. Tri igračka ansambla i dvije pjevačke grupe – rekao je Vujičin.

Ispred Sportskog centra Vrbas u subotu 21. septembra prekodrinski Srbi izložili su svoje radinosti, stara jela, narodne nošnje i instrumente.

Mogla su se degustirati razna ukusna jela vrijednih domaćica, vidjeti ručni radovi, a nisu izostale ni knjige koje su krasile štand Udruženja Sava Mrkalj iz Novog Sada.

Sekretar Udruženja Podgrmeč Žitište Mira Adžaip je predstavila svoje ručne radova.

– Naše udruženje je osnovano 2006. godine, trudimo se da očuvamo kulturu i tradiciju naših krajiških Srba i našoj djeci prenesemo način na koji su živjeli naši baba, djeda…. Nije samo poenta čuvati ono što smo naslijedili od naših predaka, ako ja svojoj djeci i unučićima ne mogu pokazati kako se vezlo, prelo i tkalo – rekla je Mira Adžaip.

Ovo Udruženje je najviše bavi humanitarnim radom, svojim ličnim zalaganjem i angažovanjem do sada su pomogli mnoge.

Vrijedne žene iz Izvorne grupe Kordun Inđija spremile su gra’ i kupus i nezaobilaznu kruzovnicu.

Iz Banjaluke, odnosno Piskavice su takođe stigle razne đakonije, na čiji štand su svi rado svratili. Bogatu trpezu su pripremili i iz Udrženja Krajina iz Vrbasa i SKUD-a Stanišić iz Stanišića.

Prekodrinski Srbi su pokazali da ne samo što dobro pjevaju i plešu, nego da su i dobri domaćini, spremni da ugoste i počaste čašicom domaće rakije i raznim ukusnim domaćim proizvodima.

S obzirom da se ovdje prezentovala i kultura prekodrinskih Srba Zavičajno udruženje Sava Mrkalj je predstavilo dva izdanja. Knjigu pjesama Boška Bućana Ispod pepela i knjiga Pjesme Save Mrkalja, koju je priredio prof. emeritus Dušan Ivanić.

Nakon degustacije jela, uslijedio je koncert Festivala folkolornih tradijica Vojvodine, a u nedjelju je bio drugi koncert, i stručna tribina na temu Prezentovanje tradicije.

Tekst i foto: Dragana Bokun

 

 

Nema komentara

Napišite komentar