Прослављена Света недјеља у Воћину

У Воћину већ традиционално молитвено је прослављена храмовна слава Празник Светих Отаца Првог Васељенског сабора Света недјеља, а након литургије је одржана 11. Смотра фолклора.

Свету литургију служио је Драган Гаћеша, парох слатински. Кума овогодишње славе је Светлана Јоргић. Након литургије, вјерни народ се окупио око цркве, заиграло се и коло.

Том приликом је отац Драган Гаћеша рекао да је црква сада богатија за једну прелијепу икону Пресвете Богородице Тројеручице са Исусом Христом која је дар приложника цркви и око које ће се наш народ у годинама које долазе окупљати.

Похвалио је и одазив млађих генерација које долазе из иностранства и помажу му у сређивању и одржавању простора око цркве.

— Ускоро нас очекује значајна обнова унутрашњости цркве, уграђена је нова столатија, црква је добила нови молитвени сто, а биће постављен и нови под. Захваљујем се дародавцима који су допринијели томе да црква добије нови и љепши изглед.

Села данашње воћинске парохије спадала су у 18. вијеку у парохију са сједиштем у Смудама. Црква Светих 318 богоносних отаца у Воћину саграђена је 1790. године. Храм је потпуно уништен 1942. године, у Другом свјетском рату, када је спаљен до темеља. Нова црква подигнута је 1976. године и посвећена је Светој Недјељи. Оштећена је и демолирана током рата, у децембру 1991. године, да би 2000. била обновљена.

Нажалост, у Воћин су се вратили махом старији, или се враћају у сандуцима како би на своме били сахрањени.

 

СМОТРА ФОЛКЛОРА

У Дому је одржана Смотра фолклора на којој се представило 9 друштава из Хрватске и Републике Српске. Покровитељи Смотре су опћина Воћин, Савјет за националне мањине, Вировитичко-подравска жупанија и Српско народно вијеће.

Присутни су могли уживати у игри: КУД-а 14. фебруар Дебељаци (Бањалука) кореографије Игре из Шумадије и Игре из околине Београда, КУД Вез Теслић кореографије Игре из Пчиње и Изворне игре из околине Теслића, СКУД Бранко Радичевић Даљ кореографије Дјечје игре и Игре из Пчиње, КУД Зора Силаш кореографија Игре из Шумадије под називом Играле се делије, СПКД Просвјета Лопаре Игре из околине Београда, КУД Радост Теслић Изворне игре из околине Теслића и Игре из Димитровграда, СКД Просвјета Мали Градац Банија, КУД Вретено Ријека са пјесмама Скидај мајко са прозора цвијеће, Чувам овце крај зелене јове, Крњак спава, Зелен ора пао на орање, Јелено дјевојко, СКД Просвјета Слатина Игре из Славоније.

Међу присутним гостима на Смотри су били и свештеници јереј Стојан Јањић парох мединачки и протојереј Драган Гаћеша парох слатински као и доградоначелница Пакраца Мирсада Дамјановић Поповић.

Водитељ програма био је замјеник жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић додијелио је на крају смотре захвалнице учесницима као и присутним свештеницима Стојану Јањићу и Драгану Гаћеши.

Отац Гаћеша се обратио и захвалио свима на великом одзиву као и организаторима који се из године у годину труде да окупе младост у Воћину.

— Они већ 11 година организују ову смотру и на тај начин чувају традицију и културу у воћинском крају. Захваљујем им се и за сву подршку коју су мени као свештенику дали — рекао је отац Драга и позвао све на послијеподневну литургију.

Након литургије организаори су послужили вечеру својим гостима и учесницима програма.

Неколико дана раније, у селу Смуде, недалеко од Воћина, прослављена је храмовна слава, Спасовдан. Уз учешће невеликог броја вјерника, у порушеној и страдалој цркви Вазнесења Господњег, парох Драган Гаћеша освештао је славски колач и жито. 1753. сазидана је у Смудама парохијска црква Вазнесења Христова, која је у току Другог свјетског рата од усташа запаљена и остале су само зидине.

Опустошена села

Након уласка Хрватске војске у мјесто Воћин, као и околна села Секулинци, Горњи Мељани, Ђуричићи, Бокане, Хум и Мацуте 15. децембра 1991, убијено је више од 25 цивила српске националности који се нису могли или жељели евакуистаи. Убојства цивила наставила су се и наредних неколико дана. Већина жртава била је старија од шездесет година.

Злочин над Хрватима био је дио оптужнице на хашком суду против Војислава Шешеља и Слободана Милошевића. На загребачком опћинском суду од 2018. траје процес против 29 Срба за злочин над Хрватима. До сада су осуђена 2 Србина припадника ТО, док за убојства цивила српске националности није покренут процес ни на једном суду.

У службеној евиденцијји Комисије за нестале Владе Републике Србије у догађајима у децембру 1991. године воде се као нестала сљедећа лица:

 

Воћин

Цветковић Нада, сахрањена

Јоргић Лазар, нестао

Радмиловић Радомир, нестао

Смољанић Гавро, нестао

Терзић Радован, нестао

Веселиновић Стево, нестао

Цвјетић  Раде, сахрањен

Пејчић Јека сахрањена

Плавшић Ђуро, сахрањен

Секулинци

Панић Лазар, сахрањен

Ковачић Данка, нестао

Ђуричићи

Кокић Славко, нестао

Горње Мељане

Болић Божо, нестао

Болић Урош, сахрањен

Вучковић Пантелија нестао

Болић Стево, нестао

Красковић

Вученовић Миливој, сахрањен

Укупно у евиденцији 17 лица од тог броја 7 у статусу сахрањен и 10 који се још увијек воде као нестали. Сви у били цивили.

Децембра 1991. без становништва остала су сљедећа мјеста Кокочак, Горња Пиштана, Пушина, Слатински Дреновац, Красковић, Прекорачани,Ђуричићи, Горња Мељане,Секулинци, Добрићи, Кометник Зубићи, Кометник Јоргићи, Мацуте, Смуде, Бокане, Ријенци, Поповци, Лисичине, Кузма.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Сњежана Станишић

 

 

Нема коментара

Напишите коментар