АКТУЕЛНО:

Славонијо нек ти име траје, ми чувамо твоје обичаје

У Интерхоливуду у Београду, 8. априла одржано је 8. Вече Славонаца у организацији Удружења Славонија у срцу. Ово вече дружења, игре и пјесме има за циљ да отргне од заборава културне вриједности Славоније. Да сачувају сјећања на традицију српског народа која се вијековима развијала на просторима папучких брда.

Многобројни гости ове вечери, њих преко 600 могли су да уживају у обичајима, ношњи, да заиграју криво коло, тарабан и логовац и запјевају бећарац. Све је то непроцјењиво културно и идентитетско благо Срба из Славоније.

На самом почетку официјелног програма чланови Удружења Славонија у срцу приказали су сегменте из славонских сватова.

Госте је поздравио предсједник Удружења Миодраг Жарковић не кријући задовољство што су се Славонци и пријатељи Славоније и ове године окупили у оволиком броју.

– Трудимо се да у свом дјеловању сачувамо културне вриједности са подручја Западне Славоније, али наше активности имају и хуманитарни карактер.

Жарковић је позвао и госте који су дошли из завичаја, из Дарувара, затим госте из Бањалуке, Пакраца и Слатине, као и наше земљаке који су дошли из дијаспоре.

– Вечерас смо сви овдје исти, дошли смо са циљем да се провеселимо, пјевамо и играмо до јутра уз наш оркестар Нон стоп бенд.

Сваке године радо виђен гост на славонским вечерима је и предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта који је поручио да му је велика част и задовољство да присуствује овој величанственој манифестацији.

– Срби из Славоније и прекодрински Срби дају велики допринос друштвеном, економском, културном, просвјетном и сваком другом развоју наше мајке Србије. Воле без резерве своју мајку Србију и желе да она буде јака, богата, моћна држава у којој институције на озбиљан и одговоран начин рјешавају бројне проблеме грађана.

Међутим, Славонци и сви остали Крајишници апелују од своје мајке Србије, наводи Линта,  да обрате пажњу на одређена питања и проблеме са којима се суочавају од стамбеног питања више од 12.000 прогнаничких породица који су и даље подстанари, да се покрене суштински дијалог о рјешавању бројних имовинских, стечених, статусних и других права, да се кончано признају припадници војске и полиције Републике Српске Крајине, те да се заштите српски борци које прогони хрватско и муслиманско правосуђе и још многа друга питања.

Предсједник општине Земун Гаврило Ковачевић каже да је импресиониран бројем гостију на Славонској вечери.

– Посебно бих истакао транспарент на којем пише: „Славонијо док ми име траје ми чувамо твоје обичаје“, и док год чувате обичаје из Славоније, Барање, Баније, Кордуна, Срема, Лике, Далмације живјеће овај народ. Зато вас молим да све ваше младе, чланове породице, добро научите одакле су, ко су им ђедови, ко су им прађедови и одакле су потекли јер све је то дио наших живота. Не треба никада да заборавимо ни ко смо, ни шта смо, ни одакле смо.

Иако је вријеме поста, парох даруварски Ђорђе Остојић обратио се Славонцима и њиховим пријатељима уз апел да док чланови Удржења Славонија у срцу играју и пјевају обрате пажњу јер имају прилике да много тога науче од њих.

– Није Славонија у јелу и пићу, већ јесте у нашим обичајима. Овдје је позван епископ славонски Јован, који вас све из срца поздравља, али због поста није у могућности да дође. Подржава вас и жели да и даље чувате обичаје и Славонију своју, не само овдје у Београду и у Србији, која јесте наша мајка, већ да долазите и обилазите своју Славонију и тамо се веселите. Велика ми је радост да овдје срећем и људе који и даље живе у Дарувару и који су дошли да кажу и покажу да смо живи, да нисмо изумрли. Ваше је да помогнете да тако буде и убудуће. Размишљајте о томе, ако Славонија умре нећете је сачувати само у Интерхоливуду.

Славонци су били вриједни у протеклом периоду па су чланови Удружења, посебно Никола Додош и Мирко Русмир заједно са Сњежаном Станишић прикупили 4.000 бећараца. Они ће бити објављени у књизи Бећарац Срба у Западној Славонији. Књига је завршена, али да би се одшампала треба да се прикупе средства за штампу. Тако да свако ко жели да помогне штампање ове вриједне књиге треба да се јави Удружењу Славонија у срцу.

Чланови Удружења су на улазу у салу поставили и донаторску кутији, како би се и овом приликом прикупљала средства за светиње у Славонији.

Гости на Славонској вечери су били и Славонац, предсједник Организационог одбора Крушедолских звона и Завичајног клуба Славонија из Инђије Вељко Вукелић, предсједник Удружења Банијаца,  потомака и пријатеља Баније Мирослав Ковјанић, предсједник Завичајног удружења Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна Петар Шаула, Богдан Гутеша Ком трејд, Лила Ражњатовић из Удружења српско-македонског пријатељства.

Гости су могли да купе томболе које су донирали спонзори: генерални спонзор Агропапук Шид на челу са Брацом Богатићем, Трофеј комерц и Миодраг Жарковић, Наи (Naai), Аутоцентар Tutto и Предраг Миркајловић, Славонија у срцу Београд, Месара Славонац Ранка Јанковића, Собе Радунковић Врдник власника Мирослава Радунковића, Аутоцентар Вучковић Горана Вучковића, Боро Жарковић из Београда, Миленко Жарковић из Љубовије, Милан Миљанић из Београда, Аутоперионица Новак Лукић, Технички преглед Јован Бусије, Ресторан Иинтерхоливуд Београд, Музички оркестар Нон стоп бенд, Фризерски салон Нена Земун Сњежана Станишић и сви чланови Удружења Славонија у срцу.

Насрећније руке био је Ранко Продановић освојивши чак двије прве награде, прву 7 дана за двије особе на Златибору у апартманима Резиденц (спонзор Агропапук) и другу телевизор андроид Тесла.

Ово весело дружење је камером забиљежио Милан Јовановић из Студија Јовановић – Кордун из Бусија.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар