Срби са Косова наступили у Вуковару

Ансамбли народних игара СКД „Просвјета“ из Вуковара и „Венац” из Приштине окрунили су своју дугогодишњу сарадњу целовечерњим концертом у Вуковару.

И пре самог почетка концерта домаћини из Ансамбла народних игара Српског културног друштва „Просвјета” најавили су како ће ово бити највећи овогодишњи фолклорни спектакл у њиховој организацији. Својим наступом на бини Хрватског дома у Вуковару Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац” потврдио је тврдње домаћина.

Већ од почетка прве кореографије, ансамбл који негује народне игре и обичаје Срба са Косова и Метохије изазвао је одушевљење вуковарске публике. Након кратког увода названог „Земљом овом – Легенда о Венцу” и представљања једине установе Министарства културе Републике Србије чији целокупан колектив свакодневно ради и живи на Космету, уследила је Архаична женска игра из Грачанице. Певачи, музичари и играчи приказали су народну традицију из места широм Косова и Метохије.

– Игре су засноване на очувању традиције и културе Срба са простора Косова и Метохије и старе Југославије као што су Игре из Кумановског поља. Гледано са поља културе, на Космету је сасвим другачија слика, него на оном животном. Нећемо сада да се бавимо политиком, већ културом. Без културе нема ни једног националног идентитета Срба са простора Косова и Метохије. Културни значај је велик за поднебље целе Србије. Што се тиче тога, култура још не даје знаке да подлеже под притиском политике и осталих ствари – прича један од играча у Венцу Драган Ћирковић.

Чланови ансамбла „Венац”, у два блока извели су чак девет различитих кореографија, а свака од њих је, уз прикладну сценографију, била својеврсна прича о крају одакле игре потичу. Публика је на тренутке имала осећај као да се и физички налази на пољима Метохије или у неком од средњовековних манастира.

– Да будем искрен, добијамо велике овације. Ми се трудимо да будемо онакви какви јесмо, да сачувамо управо оно што потиче из народа. Традиција нам је најважнија и људи оберучке прихватају наш одзив на њихов позив. Желимо да сачувамо све оно што се полако губи и одлази у заборав, међутим ми смо ти који водимо рачуна и колико-толико се трудимо да останемо у врху културног света. Нама је ово посао, и од тога зарађујемо своје парче хлеба. Није нам тешко да играмо више кореографија, плус што и публика даје елан и бодри те максимално у сваком погледу, види твој труд, рад и дисциплину везано за идентитет тако да нам ништа није тешко – закључује Ћирковић.

Ни проблеми их нису поколебали да буду водећа културна институција на Косову и Метохији

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац” из Приштине, сада са седиштем у Грачаници, основан је 1964. године под именом „Шота” од Покрајинске владе Косова и Метохија, а 1993. године добија данашње име. Кроз историју деловања, сусрећу се са низом проблема, па тако током и након рата 1999. године долази до нарушавања функционисања установе која се стабилизовала тек крајем 2013. године. Смештени су у Дому културе у Грачаници. Проблем мањка професионалних играча решили су формирањем одељења за хонорарне играче у Београду, а сарадњом са Етно академским оркестром из Београда ублажили су проблем недостатка музичара у оркестру.

– Протерани смо из Приштине 1999. године и неколико година смо деловали у Нишу. Вратили смо се 2003. у Чаглавицу, једно малено место покрај Приштине, где смо били до 2008. године када долазимо у Грачаницу где нам је сада седиште. То није адекватно седиште, али захваљујући Министарству културе Републике Србије, ми смо све просторије које користимо у Дому културе у Грачаница адаптирали и данас имамо најхуманије и најлуксузније услове на централном Косову и шире. Покушавамо да вратимо утицај који смо некада имали, и наравно да се још више развијемо. Мислим да смо са целокупним садашњим колективом успели да „Венац” вратимо на сцену, да држава Србија и сви Срби широм света буду поносни на нас – појашњава функционисање ансамбла „Венац” директорка Снежана Јовановић.

По речима наше саговорнице, „Венац” је након 1999. године постао скоро невидљив, ретко присутан на сцени, али су се у последњих 10 година вратили на стазе старе славе.

– Прво смо почели да бивамо све присутнији на територији Косова и Метохије, а након тога и широм Србије. Наравно, све више смо присутни на терену бивше Југославије. Административне препреке нас спречавају да путујемо даље јер нам и за саму Хрватску треба виза. Нисмо у безвизном режиму па смо и за ову прилику морали да вадимо визе. Имамо веома важну улогу и некако смо предводници у очувању културе на Косову и Метохији, као и утицај да смо чак можда и најважнија институција културе на том подручју. Министарство културе Републике Србије је јако поносно на нас и оно што у последње време радимо јесте да максимално форсирамо игре и песме са Косова и Метохије, а што се тиче самих концерата који радимо, то нам није једина област којом се бавимо, већ се бавимо и нематеријалном културном баштином српског наслеђа на територији Космета, али такође и материјалног где спадају споменици културе и манастири. Радимо концерте, а учествујемо и на манифестацијама које организују локалне самоуправе – каже Снежана Јовановић.

Домаћини дочарали Срем и Барању

Да све прође у најбољем реду, побринули су се организатори из Ансамбла народних игара СКД „Просвјета”. Након неколико наступа претходних дана, од којих треба издвојити онај на Липовљанским сусретима, била је ово прилика да се покажу и пред домаћом публиком. Наступ је отворио Народни оркестар АНИ Вуковар водитеља Зорана Богдановића Сплетом мелодија из Срема, док су се играчи представили Српским играма из Барање кореографа Далибора Милованчевића.

– Сарадња између два ансамбла је започела још пре неколико година и из године у годину смо наставили, а прошле године смо је додатно учврстили сусретима на Јахорини. То је била добра подлога за наставак сарадње која је реализована овим концертом. Искрено речено, српски народ на Косову и Метохији дели судбину сличну нашој. Та судбина нас је и спојила. Љубав према фолклору, игри и песми била је довољна да наступамо вечерас. Пошто је „Венац” наступао са српским играма из Косова и Метохије, ми смо се представили са подручја где код нас живе Срби. И једни и други смо представили своју културну баштину. Овакви концерти нису свакодневни, последњи пут је „Венац” овде био пре 15 година док су још били измештени у Нишу – појашњава директор АНИ СКД „Просвјета” Дејан Куруцић.

Публика је, осим наступа два ансамбла, имала прилику да и уз помоћ виртуалне технологије погледа културну баштину Срба са Косова и Метохије.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар