Српска у Извјештају Владе одбацује насиље и потпуно прихвата европске вриједности

Република Српска категорично одбацује насиље и потпуно прихвата европске вриједности демократије и владавине права, уграђене у Дејтонски мировни споразум, наведено је у извјештају који је Влада Српске упутила Савјету безбједности УН, уочи расправе о БиХ, 11. маја.

Истакнуто је да Српска нема никакав план отцјепљења од БиХ и да су такве тврдње провокативна пропаганда, чији је циљ привлачење подршке антидејтонском пројекту централизације БиХ од стране бошњачких странака.

Главни узрок нерјешиве дисфункционалности БиХ упорно је одбијање СДА и других бошњачких странака да прихвате и придржавају се дејтонских одредби које конститутивним народима налажу равноправност у обављању власти.

Подсјећа се и да експлицитно усвојена платформа СДА захтијева потпуно укидање дејтонског уређења, укључујући ентитете и механизме заштите конститутивних народа, у корист унитарне државе, што би у пракси значило доминацију једног народа – Бошњака.

Званичници СДА, у свим институцијама БиХ, агресивно настоје да постигну овај циљ кроз систематично укидање права ентитета и учешћа Хрвата и Срба у политичком и грађанском животу БиХ.

Да би БиХ успјела, све најутицајније странке морају коначно прихватити дејтонски компромис, а међународна заједница подстицати тај процес.

Умјесто да је 27 година од потписивања Дејтонског споразума напокон прихваћен тај компромис и да су већ стабилизоване кључне полуге одржавања сложене, мултиетничке државе, и даље трају расправе о њеном уређењу, упозоравају правни стручњаци из Српске.

Нико у Српској, кажу, не може прихватати концепт централизације, односно грађанске БиХ.

– Не дирајте биће, језгро Дејтонске БиХ. То је држава три конститутивна народа, њу су створила три конститутивна народа и то је једини могући оквир – изјавио је професор Уставног права Синиша Каран.

Укидање ових начела, елиминисање виталног интереса конститутивних народа и ентитета, као и конфедералног начела значило би рушење свих вриједности на којима је заснован мир у БиХ, сматра професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву Радомир Лукић.

Истиче да су управо такви покушаји како бошњачких политичара, тако и дијела међународне заједнице, извор свих проблема у БиХ, а не настојања Српске да оствари своја легитимна, уставна права.

– Република Српска треба мир, њене надлежности, њој не требају странци који ће јој то отимати, њој не требају лажи да је она ратоборно расположена и не треба нико ко ће од ње чинити ратног хушкача, када она то није није – нагласио је Лукић.

Управо је извјештај Кристијана Шмита о стању у БиХ, који ће бити представљен Савјету безбједности, дио шире међународне кампање којом се покушава приказати да је у БиХ предратно стање, за шта се окривљује Српска, каже Лукић.

Каран додаје да је то и наставак покушаја стварања нове БиХ, без дирања вањске форме, али мијењањем суштине уставних одредби.

– То се зове Комшићизација цијеле БиХ. Дакле, они ће рећи – у Уставу пише да је из ФбиХ један Хрват и један Бошњак. Да, али то није представник народа, он је припадник народа – рекао је Каран.

– Они стално инсистирају на тзв. владавини права и правној држави, али увијек изнова представљају стандарде за правну државу који су данас другачији него јуче, који су сутра другачији него данас, тако да их никада не можете ухватити – поручио је Лукић.

Из СНСД-а су поручили да Шмитов срамни памфлет није могао бити упућен Савјету безбједности јер га Савјет безбједности не признаје као високог представника.

Због тога га је он, кажу, упутио генералном секретару који га је прослиједио Савјету безбједности.

– У потпуности нам је јасно о чему се овдје ради и шта је циљ цијеле ове приче. То су лажи, манипулације и обмане које за циљ имају само једно; да подрже бошњачке политичке снаге у вјештачкој, лажној, антидејтонској и антиуставној централизацији БиХ – изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Због свега је, кажу наши саговорници, веома важно што и Влада Српске континуирано шаље своје извјештаје Савјету безбједности, без обзира на то какав ће бити пријем код појединих чланица, јер је то најбољи начин да се пред широм међународном заједницом чује и глас Републике Српске.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар