Српски министар Ђорђе Милићевић у радној посети Далмацији

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић састао се са политичким представницима Срба из општина са подручја северне Далмације.

У просторијама Српског културног центра у Книну министар Ђорђе Милићевић у пратњи сарадника одржао је радни састанак са замеником жупана Шибенско-книнске жупаније из редова српске заједнице, начелницима општина Бискупија и Ервеник, заменицима градоначелника Книна и Скрадина, као и представницима српских удружења која делују на овом подручју.

На почетку састанка Милићевић је окупљене упознао са пројектима Владе Србије усмереним ка сународницима у дијаспори и региону, нагласивши важност очувања српског језика и ћириличног писма, традиције и културно-историјске баштине.

– Наш циљ је да кроз дијалог, заједно са вама, покушамо да решавамо све оно што су отворена питања, искушења и изазови са којима се суочавате. Ти изазови су свакако већи на овим просторима где живите, али постоје и у Србији. Отворена питања су специфична и различита од државе до државе, као и ван региона. Све то не може бити и није посао за једно министарство, чак иако успемо системски да га уредимо и да то буде ресор, опет тај ресор није довољан да реши сва ваша постојећа питања, али је важно да као такав буде мост између вас и осталих ресора и институција у Републици Србији које могу да утичу на решавање ваших потреба -рекао је Милићевић.

– Поштујући закон о буџету, наше Министарство није у могућности да купи цистерну за довоз питке воде која се намеће као нешто што је у овом тренутку примарно у општини Ервеник, али можемо да разговарамо са Министарством унутрашњих послова, за ванредне ситуације, којем ћемо предочити ваше примарне потребе. За сва министарства врата су вам широм отворена. На нама је обавеза да акценат ставимо и на допунске школе, на младе генерације и њихово школовање, на информисање на нивоу региона и дијаспоре где живе наши сународници, да помогнемо у стипендирању ђака, формирању библиотека и још многим другим стварима – додао је он.

Говорећи о камповима за децу, који се годинама уназад организују за децу из региона, Милићевић је позвао Србе из Далмације да и овог лета пошаљу своју децу у кампове у Србији, те најавио и друге пројекте Владе Србије усмерене на подршку очувању језика, ћириличног писма, културе и националног идентитета Срба у региону.

Специфичне потребе Срба из Далмације
Политички представници Срба из Далмације упознали су министра са ситуацијом у својим општинама и градовима, истичући важност комуникације мањинских институција и удружења са матичном државом око конкретних видова помоћи. Међугранична сарадња, сарадња између различитих удружења и друштава, али и помоћ и подршка у реализацији конкретних, капиталних пројеката суштински су важне за опстанак српског народа на овим подручјима, заједничка је порука српских представника.

– Проблеми у Книну и његовој околини заједнички су за оба народа у највећем постотку. Међунационални односи нису оно што нас највише оптерећује. Проблем је како задржати људе, како вратити оне који, можда, још увек несигурно и у страху размишљају о повратку. Сада више није посао проблем, јер посла има, али не и радника. Сада се не гледа, нити се броје крвна зрнца ако посао тражите у болници, полицији, пошти или неким другим институцијама, јер се наши људи запошљавају и на тим местима, али је проблем што имамо све мање кадра за таква радна места. Поруке политичких представника са обе стране, које се посебно истичу у предизборним кампањама, или у време годишњице „Олује“, директно утичу на Србе који су се вратили да живе у Хрватској, и ту би сви требали бити обазриви како се не би нарушавао заједнички суживот који људи овде граде – истакао је заменик жупана Шибенско-книнске жупаније Огњен Вукмировић.

Начелник општине Бискупија Милан Ђурђевић издвојио је неке од потреба када се ради о општинама у којима већину чине припадници српске заједнице.

– Ми имамо реалне потребе које је неопходно уврстити у стратегију која се прави, а односи се на живот Срба у региону. Од Републике Србије очекујемо да обрати пажњу на капиталне ствари. Школске уџбенике и прибор, лектире, спортску опрему и сличне ствари ми ћемо настојати некако сами да обезбедимо, али нам треба помоћ да реализујемо пројекте попут дома за старије особе. Тај дом би, поред смештајних капацитета за кориснике, осигурао и нова радна места за људе који су се вратили, али и помогао локалним произвођачима да тамо пласирају неке од својих производа. За такав пројекат нама требају средства од три милиона еура, а ми их не можемо сами осигурати. Помоћ је потребна и за формирање вртића у општини Кистање, набавци поменуте цистерне за воду у Ервенику и још много тога што је нама од суштинског значаја и то су наше реалне потребе. За заједнички живот, суживот, или како год га звали, са нашим комшијама Хрватима ми смо се сами изборили, волећи своје, али и поштујући њихово. Живимо у истим зградама, радимо у истим фирмама, канцеларијама, сарађујемо готово на свим пољима и бавити се само тим стварима у ово време, мислим да је превазиђено – нагласио је Ђурђевић.

Председница Удружења жена Косовске долине Радмила Берић посебно је похвалила пројекат министра Милићевића за организацију летњих кампова за младе из региона из дијаспоре након којих се се, како је рекла, деца вратила, не само богатија за нова искуства и сазнања, већ далеко освешћенија о свом идентитету. Нагласила је да су се после учешћа у овим камповима деца из Книна, Бискупије и околних места вратила са осећајем поноса што припадају истом народу као њихови вршњаци у Србији. Након састанка у Книну Милићевић је члановима Фудбалског клуба Феникс из села Уздоље предао дресове ФК Црвена звезда које је донирала управа клуба, а потом у пратњи сарадника и начелника општине Бискупија, Милана Ђурђевића, обишао и Светоархангелски манастир Крка, где га је дочекао игуман Севастијан.

Пише: Васка Радуловић

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар