Стевановић: Непријатељ опасан и подмукао, потребна војничка дисциплина

Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС, Горан Стевановић, рекао је за РТС да је данас број оболелих нешто мањи него јуче, али да смо тек на почетку и да се морамо трудити да те бројеве смањимо.

Горан Стевановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се на клиници где је он директор тренутно налази 80 болесника и да је њих 11 на респиратору.

Видео: Стевановић: „Нема опуштања“

Појашњава да Клиника не ради пуним капацитетом јер ту стижу најтежи болесници и мора да постоји резерва.

„Наше смене су данима, недељама чак три пута повећане. У току ноћи је на различитим позицијама и до 40 запослених“, рекао је Стевановић.

Наводи да имају пацијенте свих животних доби, али да је углавном реч о особама старије и средње доби.

Стевановић је нагласио да је циљ струке који је наишао на подршку система да се епидемија заравни, односно да се њено трајање продужи и да број облелих по данима буде мањи.

„Циљ је да имамо епидемију осам, девет, десет или једанаест недеља, а не десетине хиљада оболелих унутар петнаест дана“, рекао је Стевановић.

Објашњава да се боримо са непознатим вирусом, који је први пут на нашем терену и о којем мало знамо, без обзира на радове и искуства других.

„Сваки добијени дан је огромна победа и подстрек да се иде даље. Не смемо да се опуштамо и да мислимо да се за 15 или 20 дана све завршава“, рекао је Стевановић.

Истиче да бисмо то могли да кажемо када би апсолутно сви поштовали мере, али да се зна да то није случај.

Спремни смо за најгори сценарио

Напомиње да је стање у Србији, у поређењу са Италијом и Шпанијом четврте или пете недеље, десет пута боље, али да то не значи да треба да се опустимо јер је и даље сувише људи на улицама, и даље постоје окупљања и потенцијални резервоари инфекције који покушавају да се сакрију и који су неодговорни и према себи и према другима.

Горан Стевановић истиче да су се епидемиолози, инфектолози и цео систем спремили на најгори могући сценарио и да ће сви бити срећни ако се он не деси.

Додаје да је сваки изгубљени живот огромна трагедија и да је вирус дефинитивно опасан. Да ли је опаснији од неких других, каже Стевановић, знаће се када га добро упознамо за две или три године.

Каже да су две категорије становништва посебно ризичне. Прва су старе особе и хронични болесници, за које је свака болест опасна.

Друга категорија су млади и здрави, који мисле да ће вирус проћи поред њих и да могу да се изборе на ногама са сваком болешћу. Они се не јављају довољно рано.

Директор Инфективне клинике КЦС је нагласио да је идеја масовног тестирања и отварања амбуланти да свако ко има тегобе које личе на Ковид-19 буде прегледан и да се уради тријажа, а да се највећи број пацијената открије у раној фази болести.

Напоменуо је да систем мора да буде неколико корака испред епидемије и да морају да се предвиђају сви варијетети и опције.

Потребна војничка дисциплина

На питање о поређењу са епидемијом великих богиња, Стевановић је рекао да се то знатно разликује јер је за богиње постојала ефикасна мера контроле, а то је вакцина.

„А сада се све своди на дисциплину, и слушање препорука, и повиновање мерама које су неопходне. Морамо да имамо буквално војничку дисциплину, не сме да буде доступна слобода да свако оспорава ову или ону меру“, рекао је.

Каже и да лажне вести праве највише штете у сваком систему и додаје да нико ништа не крије, али да је потребно слушати проверене изворе информација.

Захвалио је стручњацима који су дошли из Русије и рекао да они сутра долазе на Инфективну клинику и на друга кључна места, и да ће се укључити у заједничку борбу као и колеге из Кине.

Још једном је указао да се не треба прерано опуштати, да је непријатељ опасан и подмукао.

Према његовим речима, данашњи број оболелих је резултат понашања од пре пет до седам дана.

Стевановић наводи да актуелним тестирањима покушавају да нађу сваког ко је оболео, а да је тестирање антитела прича за будућност.

„Да знамо колика нам опасност прети у будућности, да можемо да проценимо да ли ће нам вирус постати поново сезонска прича или ће нестати из популације“, навео је Стевановић.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар