Toronto: Počast stradalima u Jasenovcu

U velikom Memorijalnom kompleksu Jad Vašem koji svedoči o Holokaustu-stradanju Jevreja i drugih nacija u nemačkim koncentracionim logorima, generalni konzul Republike Srbije u Torontu, Vasilije Petković, položio je venac ispod table koja odaje počast stradalima u Jasenovcu.

Spomenički komleks u parku Erl Bajas, na severu Toronta, delo je kanadskog društva Jad Vašam sa idejom da podigne kolektivnu svest o Holokaustu i velikom broju koncentracionih logora u Evropi tokom Drugog svetskog rata. I svi su tu – Dahau, Mathauzen, Bergen-Belzen….Jasenovac.

Centralni spomenik sa večnom vatrom otvoren je 1991, a osam zidova sećanja od crnog mermera deset godina kasnije. Na njima su upisana imena stradalih logoraša i preživelih, čiji su potomci novi život i domove izgradili u Kanadi.

Vasilije Petković, generalni konzul Srbije u Torontu je, povodom 9. maja, položio venac ispod table koja odaje počast stradalima u Jasenovcu i potom obišao Memorijalni kompleks.

Jedan od zidova sećanja nosi naziv „Pravednici među narodima” i nosi imena i nacionalne zastave ljudi koji su spasavali Jevreje od nacističkog progona.

Na tom zidu je i ime srpske porodice koja je, posle rata, takođe započela novi život u Kanadi i, naravno, srpska zastava.

Preuzeto sa: rts.rs
Izvor: BRANKA DIKANOVIĆ TRBOJEVIĆ

Nema komentara

Napišite komentar