U Beranama i ove godine tradicionalne Vidovdanske svečanosti

Srpsko istorijsko- kulturno društvo ”Nikola Vasojević”- Berane, Uruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918,njihovih potomaka i poštovalaca Berane i Udruženje srpskih književnika u otadžbini i rasejanju za Crnu Goru
Organizuju tradicionalnu manifestaciju :
VIDOVDANSKE SVEČANOSTI BERANE 2019.
NA TEMU ”(NE) ZABORAVLJENI BOJEVI I BITKE VASOJEVIĆA ZA SLOBODU SRPSTVA I CRNE GORE”
Pošto smo savez udruženja koja poštuju tradicionalne vrijednosti Srpskog naroda u Crnoj Gori i ove godine ćemo na dan Svetog mučenika kneza Lazara i Svetih srpskih mučenika -Vidovdan obilježiti pored pomenute teme i krsnu slavu uruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918,njihovih potomaka i poštovalaca Berane.
U okviru Vidovdanskih svečanosti održaće se i kulturni program u kojem će učestvovati pjesnici,istoričari, guslari…
Na svečanostima će se uručiti tradicionalne Vidovdanske nagrade koje uručuju udruženja koja sačinjavaju Srpsku narodnu odbranu Vasojevića i limske doline. Ove godine nagrade su dobili:
Nagradu ”Radomir P. Guberinić” za 2019.godinu dobio je prof.dr Slavoljub Đukić za publicistički rad i istraživanje iz istorije Srpskog naroda sa teritorije Vasojevića.
Da vas podsjetimo: Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca Berane i časopis Glas Holmije od 2013. godine uspostavili su zavičajnu Nagradu za publicistički rad i istraživanje iz istorije Srpskog naroda sa teritorije Vasojevića koju dodjeljuju istaknutim pojedincima koji su sa prostora Vasojevića a, koji objavljuju djela koja afirmišu ovaj kraj. Nagrada nosi naziv – ”Radomir P. Guberinić” – do sada su je primili: za 2013. Godinu publicista i novinar Vukosav Vule Raketić,za knjigu ”Heroina velikog srca”, koja govori o životu i radu Divne Veković,za 2014. književnik Branislav Otašević,za knjigu ”Milovan Đilas-skica za portrete”, istoričar Goran Kiković,za 2015. godinu za knjigu ”Preci i Potomci” –monografija Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca Berane,general dr Luka Kastratović, za 2016. za knjigu ”Serdari, vojvode i generali iz Vasojević”, prof. dr Marko Knežević,za 2017. godinu za knjigu ”Velika i Novšiće”, akademik profesor doktor Jovan Babović za 2018. Godinu za knjigu ”Od Komova do Srpske Atine” . I ove godine žiri je donio odluku da ona bude dodijeljena profesoru doktoru Slavoljubu Đukiću za 2019. godinu za knjigu ” Vasojević svoj na svome – navijek i amin”.
Književnu nagradu ”Ratko Deletić” za 2019. dobio je književnik i pjesnik Radomir Stojanović.
Ovu nagradu koju je ustanovio časopis ”Glas Holmije” 2017. godine su dobili pjesnici:Dragomir Dale Ćulafić za 2017. i Darko Jovović za 2018.godinu.
Nagradu ”Lazarevo slovo” za 2019. dobio je prof. dr Dragomir Kićović.
Udruženje Srpskih književnika u otadžbini i rasejanju sa sjedištem u Andrijevici je od 2018. ustanovilo nagradu ”Lazarevo slovo”, koje je prošle godine dodijeljeno istoričaru Goranu Kikoviću. Ove godine žiri je nagradu dodijelio Kićoviću za knjigu ”Puniša Račić i/li o zabludama i diobama”.-Saopštio nam je Goran Kiković,predsjednik Srpske narodne odbrane Vasojevića i limske doline.

 

Nema komentara

Napišite komentar