У Источној Илиџи обиљежен Дан сјећања на страдале у НАТО бомбардовању

Током септембра 95. године НАТО бомбе убиле су најмање 50, а раниле 130 цивила и војника, уз огромну материјалну штету. Бачено је 1.026 бомби и навођених ракета, укупне тежине експлозива око 10 хиљада тона. Колико је осиромашеног уранијума било у бомбама, никада није утврђено.

На Дан сјећања и 28-му годишњицу од некажњеног злочина положено је цвијеће на гробове првих жртава, брата и сестре Раденка и Радмиле Галинац и служен помен у Храму Светог Петра Сарајевског у Војковићима у Источној Илиџи.

Брата и сестра Раденка и Радмилу Галинац пилот НАТО авиона погодио је топом 20 милиметра у Семизовцу код Сарајева, док су се аутомобилом враћали са гроба брата Раденку, страдалог од ратних посљедица 15 дана раније. Нема утјехе за мајку Мирјану.

– Туга ме уби. Како среће да су они живи, а не ја. Сви дани су ми тешки,а најтеже је кад дођу празници – каже Мирјана.

Први НАТО удари почели су по положајима ВРС у сарајевско-романијској регији. Оправдање им је била експлозија бомбе на пијаци Маркале у Сарајеву 28. августа, Срби су одмах оптужени за масакр иако су тадашњи међународни ауторитети Јасуши Акаши и генерал Мајкл Ропуз рекли да не постоје докази да је граната испаљена са српских положаја…

– Многима одговара да се заборави, кад нешто не може да се докаже, а нико није доказао то страдање цивила на Маркалама, које није спорно, али да ли га је узроковала ВРС – каже Љубиша Ћосић градоначелник Источног Сарајева.

„Маркале“ су се десиле 28. августа а већ 30. августа почели су удари. НАТО авијација није бирала, уништавали су предајнике, касарне, мостове, путеве, резервоаре за воду, тиме отворено помажући тзв. Армију БиХ. У рушилачком походу празнили су своја складишта убојитих средстава са осиромашеним уранијумом …

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац је подсјетио да је три тоне осиромашеног уранијума бачено на Републику Српску.

– Ми то не можемо, нећемо и не смијемо да заборавимо – нагласио је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је истакао да ће у трајно сјећање српског народа бити уткани бол, неправда и тај ратни злочин.

– Данас смо се окупили да одамо почаст првим жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске, као и да се сјетимо тих страшних дана које смо и ми српски војници и наше становништво доживјели и преживјели упркос гранатама осиромашеног уранијума које и данас остављају озбиљне посљедице на здравље људи у Републици Српској, јер је све више обољелих од карцинома као посљедица бомбардовања – рекао је Данијел Егић министар рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске.

Бошко Томић изасланик српског члана Предсједништва рекао је да измишљају разне начине и покушавају да нас ослабе и омаловаже

– То је посебно видљиво у НАТО бомбардовању Републике Српске и њеног недужног становништва – рекао је Томић

Обољевања Хаџићана, настањених у Братунцу од малигних обољења досегла су епидемијске размјере. Најмање 800 их је преминуло, а 400 је умрло од карцинома. Институције Српске стаће иза својих грађана спремних на тужбу, по узору на Италију;

– Локална заједница и Дом здравља изаћи ће у сусрет свакоме ко поднесе адекватну документацију. Имамо контакте са експертским тимовима – нагласио је Лазар Продановић начелник општине Братунац.

Намјерном силом над народом Републике Српске Нато је исписивао срамне странице своје историје од 30. августа до 14. септембра 95-те. Епилог 15 дана бомбардовалња најмање 50 убијених и 130 рањених цивила и војника. Жртве контаминираних бомби тешко је пребројати, а признали то или не имуни на посљедице нису ни они који су призвали НАТО интервенцију.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар