Zavičajno udruženje Slavonija i Baranja iz Subotice obilježilo slavu Sretenje Gospodnje

 

Ne zaboravimo naše korijene


U restoranu Nada Slavonci i Baranjci sa područja Sjevernobačkog okruga proslavili su slavu Sretenje Gospodnje. Slavski kolač presjekli su i slavsko žito osveštali otac Ilija Anđelić i đakon Darko Ivković, koji je rođen u Boboti kod Vukovara, a ovogodišnja kuma slave bila je dipl. ek. Milijana Cvetičanin.

– Drago mi je što sam prošle godine bila kuma našeg Udruženja, željela bih da se i naredne godine okupimo u istom, ali i većem broju, da ne zaboravimo odakle smo, da ne zaboravimo naše korijene – rekla je Milijana Cvetičanin koja je kumstvo predala Željku Periću.

 

Stevan Bošnjak: Treba da čuvamo zavičaj


Predsjednik Udruženja mr Stevan Bošnjak se obratio prisutnima sa željom da se što češće i masovnije okupljaju.

– Treba da čuvamo zavičaj, krsnu slavu, zavičajne pjesme. Dobro je da se nađemo ovdje da se ne bi izgubili u prostoru i vremenu, imamo kuće gdje sada samo vjetar otvara vrata – rekao je mr Stevan Bošnjak.

 

Blagoje Acan: Klub iz Bačke Topole proslavlja 20 godina postojanja


Rado viđen gost u Subotici je Blagoje Acan sekretar Kluba doseljenih i prognanih lica opštine Bačka Topola i od prošle godine potpredsjednik Zavičajnog udruženja Slavonija i Baranja.

– Želim da se srećemo u što većem broju i budemo što aktivniji – rekao je Blagoje Acan i dodao da Klub ove godine 30. marta na Krajiškoj zavičajnoj večeri proslavlja jubilarnih 20 godina od osnivanja.

 

Saša Gravorac: Puno smo stradali, ali i dalje slavimo


Prisutne je pozdravio i Saša Gravorac predsjednik Skupštine Saveza srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga.

– Prije nekoliko dana sam pročitao jedan divan stih koji kaže da narod koji je stradao, poslije toga ima snage ponovo da slavi i veseli se, je veliki narod. Mi smo zaista puno stradali u ovome ratu, ali i nakon 23 godine imamo snage da slavimo – rekao je Saša Gravorac .

 

Gošće iz Rusije


Slavonci i Baranjci su ugostili i dvije Ruskinje. Darija Sentijakova i Aljona Osetrova su gimnazijalke iz Rusije, koje su razmjenom učenika između Rusije i Srbije stigle u Suboticu. Prva je iz Votkinska, Republika Udmurtska, a druga iz Jekaterinburga, Ural. Već dosta dobro pričaju srpski i uživaju u Subotici.

Goste je poslije večere počastio Ketering Acan (Vladimir Acan i Radmila Ždrnja) iz Subotice ukusnim kolačima.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar