Cilj više djece u dopunskoj nastavi na srpskom jeziku u Njemačkoj

U Nemačkoj živi oko 60.000 dece srpskog porekla iz svih bivših jugoslovenskih republika. Njihov tačan broj nije moguće utvrditi jer od 2000. godine mnogi srpski roditelji koriste zakonsko pravo da nakon rođenja deteta za svoje dete zatraže nemačko državljanstvo. Statistički, ta deca postaju Nemci.

Analize Centralnog saveta Srba u Nemačkoj pokazuju da ni 10% srpske dece nije obuhvaćeno Dopunskom nastavom na srpskom jeziku kako u konzularnoj nastavi u režiji Ministarstva prosvete Srbije tako i u takozvanoj Integrisanoj nastavi nemačkog školskog sistema.

 

Srpski roditelji ne preuzimaju samoinicijativu i očekuju uglavnom sistemska rešenja Republike Srbije. Prema navodima Centralnog saveta, u tim iščekivanjima se gubi dragoceno vreme. Roditelji često i nisu upućeni u prava i mogućnosti koja im nemački školski sistem nudi u učenju maternjeg jezika. Zbog toga Centralni savet želi u 2019. godini da poveća broj srpske dece obuhvaćene Dopunskom nastavom na srpskom jeziku.

U nizu informativnih večeri tokom godine roditelji će moći da saznaju više o značaju učenja maternjeg jezika za razvoj deteta, o primeni maternjeg jezika u okviru porodice kao i o raznim mogućnostima da se srpski jezik uči u Nemačkoj.

Centralni savet je ove godine sa ostalim saveznim i krovnim organizacijama doseljenika u Nemačkoj osnovao Mrežu roditeljskih organizacija (BBT). Njihov zajednički cilj je jačanje kompetencije roditelja, poboljšanje školskih uspeha dece kao i njihova uspešna integracija u školski i profesionalni sistem Nemačke. U okviru te mreže, organizacije će da uče jednih od drugih i da razmenjuju iskustva.

Tako, naprimer, od španskih roditelja kojima je bilo potrebno čak 20 godina da 90% njihove dece u Nemačkoj bude obuhvaćeno Dopunskom nastavom na maternjem jeziku. Vreme, ali i istrajnost srpskih roditelja će pokazati da li i oni mogu u tome biti uspešni.

Roditelji koji žele da se angažuju u okviru ove inicijative mogu da se jave na telefon Centralnog saveta Srba u Nemačkoj: 030 – 98 34 61 21.

Preuzeto sa: rts.rs
Izvor: CENTRALNI SAVET SRBA U NEMAČKOJ

Nema komentara

Napišite komentar