Djeca iz Bosanskog Petrovca posjetila Beograd i Novi Sad

Protojerej i vjeroučitelj Bojan Mitrić poveo je srpsku djecu (osnovna i srednja škola) iz Bosanskog Petrovca na jedno lijepo putovanje 28. septembra. Put je platila organizacija World Vision iz Bosne i Hercegovine. Inicijativa je potekla od vjeroučitelja Bojana Mitrića i profesora vjeronauke Predraga Vujića koji je zbog bolesti bio odsutan. Akciju su podržala i Udruženje Petrovčana iz Beograda i Novog Sada.

– Sva naša djeca idu na vjeronauk u Petrovcu, a na ovo putovanje je krenula trećina. Obišli smo Hram Svetog Save, manastir Rakovicu, Kalemegdan i Zološki vrt – rekao je otac Bojan Mitrić i dodao da u večernjim satima idu na Frušku goru, gdje će prespavati u manastiru Velika Remeta i sutradan obići i Novi Sad, Uspenjsku crkvu gdje ih je pozvao sveštenik porijeklom iz Petrovca Željko Latinović.

Vjeroučitelj Bojan Mitrić kaže da već četiri godine ova djeca učestvuju i na Svetosavskom omladinskom kampu Mitropolit Nikolaj Mrđa u Vođenici. U organizovanju ovog kampa pomaže i Uprava za dijasporu. Kamp traje pet dana, bude oko tridesetoro djece, a posljednji dan pozovu svu djecu iz opštine. Taj posljdnji dan bude oko 200 djece i organizuju se sportska takmičenja u 9 disciplina.

Najveći problem u Bosanskom Petrovcu je što prevladava starija populacija, koja se svakodnevno susreće sa mnogim problemima, kao što su odlazak kod doktora, pa čak i u crkvu ne mogu da dođu.

– Dok sa druge strane, mladi kako odu u Banjaluku na školovanje, više se ne vrate. Petrovčani važe za snalažljive ljude, tako da se brzo prilagode novoj sredini, i nastave život u Banjaluci – rekao je Bojan Mitrić.

Zavičajno udruženje Petrovčana na čelu sa predsjednikom Borom Banjcem ugostilo je djecu Petrovca u Beogradu i počastilo ih ručkom.

– Kada smo čuli da dolaze u Beograd obećali smo da ćemo ih ugostiti domaćinski, da se djeca odmore, ručaju. To je naša obaveza, koji smo nastanjeni u Beogradu, a porijeklom iz Petrovca – rekao je Banjac i dodao da učestvuju u mnogim akcijama i pomažu iste. Ali, u svakoj situaciji kada se treba pomoći nekom od zemljaka oni su na raspolaganju.

Bojana Mrđa, učenica drugog razreda Srednje mješovite škole iz Bosanskog Petrovca  podijelila je svoje utiske sa nama, prvi put je u Beogradu.

– Utisci su odlični. Prije svega želim da se zahvalim profesoru vjeronauke Predragu Vujiću i ocu Bojanu Mitriću što su se potrudili da nam obezbjede ovo putovanje. Prelijepo se družimo – rekla nam je Bojana i dodaje da je oduševljena Beogradom.

Anđela Mirković učenica osmog razreda je treći put u Beogradu i nosi samo pozitivne utiske.

– Volim putovati i družiti se, a na ovom putovanju učimo i o istoriji našeg naroda. Prošle godine smo posjetili i Ostrog.

Učenica devetog razreda Sara Petković nam je rekla da je na nju veliki utisak ostavio Hram Svetog Save.

– Hram obiluje prelijepim ikonama i freskama, i jako je uređen. Raduje me i odlazak na Frušku goru i obilazak manastira – rekla nam Sara i dodala da bi voljela da ide češće na izlete sa vjeroučiteljima.

Kristina Mrđa je takođe podijelila svoje utiske za Srpsko kolo i navela da bi voljela da su ovakva putovanja češća.

Djeca su u nekoliko navrata naglasila da se mnogo zahvaljuju svojim vjeroučiteljima Predragu Vujiću i Bojanu Mitriću na ovom putovanju.

Tekst i foto:  Dragana Bokun

 

 

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar