Гусларска школа Сандић прославила славу Светог Ћирила и Методија

На дан словенских просветитеља Ћирила и Методија Гусларска школа Сандић је обиљежила славу, уз свијећу, кољиво и ломљење колача. Како нам је домаћин Вукојица Сандић рекао није случајно што су баш ова два просветитеља њихови заштитници, и шта се на тај дан уједно обиљежава и Дан словенске писмености и културе.

– Ми у нашој школи поред свирања гусала учимо младе људе шта су праве вриједности, домаћински, људски манири, традиција… Многи долазе из комунистичких породица, не славе славу, нису крштени. Тако да се њих 20 крстило од када је школа основана, преко 30 младих људи је почело да слави славу – рекао је Сандић.

– Гусле и вјера су исто. Свети владика Николај каже на једном мјесту да су гусле продужетак литургије.

Школа је почела са радом 6. марта 2010, а славу су установили 2011. Отац Стефан Вучковић архимандрит манастира Велика Ремета је духовник школе гусала.  Колач ломе на лицу мјеста гдје славе, тако да сви гости имају прилике да присуствују том чину.

Ове године су додијелили и захвалнице, пријатељима и сарадницима школе. Архимандриту Стефан Вучковићу, Милану Вуковићу један од најбољих сарадника Вукојице Сандића, Милану Марићу, Младену Терзићу из Републике Српске, Горану Стевановићу, Ђорђу Станишићу, Славку Јекнићу, Драгиши Вујовићу гуслар из Новог Сада и Радовану Талијану.

– На слави сам рекао да су ми сви да сједну у први ред, у чело, сви су ми у срцу. Нисмо могли свима додијелити захвалнице, али тада не би ни вриједиле.  Планирамо и сљедеће године да их додијелимо.

Поред Београда гусларска школе Сандић је отворена и у Новом Саду, Бијељини, Прибоју на Лиму, Златибору, Ужицу и Пријепољу.

Упис у школу траје непрестано,часови су углавном индивидуални. Најмлађи полазници имају око, 4, 5 година, а  горња старосна граница не постоји.

–  У нашој школи не учимо само суво гуслање и пјевање. Учимо о историји културне традиције вјере, обичаја, учимо их здравице, тумачимо стихове … – рекао је Вукојица Сандић који често гостује на разним манифестацијама и свадбама као здравичар.

Током љета организују гусларске кампове, који су посебно искуство за ученике Гусларске школе Сандић. Тада по 20, 30 гуслара ужива у природи, ове године у љепотама Златибора и Етно села Станишић.

– На камповима гусламо по 7, 8 сати са паузама, гађамо луком и стријелом, јашемо коње, палимо логорску ватру…  Камп траје 5 дана.

Како је наш чувени Матија Бећковић рекао да су гусле „свети инструмент“ који је настао „прије Христовог гроба“. Гусле су инструмент народа, али да ли су инструмент народа 21. вијека?

– Ово што ми радимо у нашој школи је посао државе. Да се направи озбиљна стратегија и младима приближи овај свети инструмент и епски десетерац.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар