„Srbadija“ iz Bijeljine

Hor „Srbadija“ iz Bijeljine nastupio na „Danima Srpske“ u Beogradu

U okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, 18.septembra održan je koncert hora „Srbadija“ iz Bijeljine. U svečanoj sali Doma vojske u Beogradu nastupilo je pedesetak članova mješovitog hora ovog srpskog crkveno pjevačkog društva, koji su se beogradskoj publici predstavili šarenolikim repertoarom, svJetovnim, srpskim, ruskim i ukrajinskim narodnim pjesmama i izvornim pjesmama, a sve to pod dirigentskom palicom dr Jelene Milićević Trakilović i dr Desanke Trakilović.

U uvodnom dijelu večeri istaknuta je poruka je da su „Srbi braća po krvi i vjeri, da nas niko ne može podijeliti ako budemo čuvali svoju zemlju, vjeru, svetinje, pismo i pjesmu. Republika Srpska i Srbija su jedna zemlja, kroz koju protiče rijeka Drina“, rečeno je prije nego što su salom odjeknule pjesme „Milost mira“, „Hajd povedi veselo“, „Ovo je Srbija“, „Tamo daleko“ i mnoge druge.

Iako sala nije bila puna, obzirom da je iste večeri ispred Gradske Skupštine bio organizovan doček srpskih košarkaša, po aplauzima publike to se nije moglo osjetiti.

Srpsko pjevačko društvo „Srbadija“ iz Bijeljine osnovano je 1899.godine a poslije prekida od Drugog svjetskog rata, njegov rad je obnovljen 1992.godine zahvaljujući profesorki Desanki Trakilović.„Ja sam 25 godina ispred hora u kontinuitetu. SAmo trudom i ozbiljnošću ovakav hor se može imati. Citirala bih pprofesora Voju Ilića koji je jednom rekao:“Ne postoje dobri i loši horovi, postoje samo dobri i loši dirigenti“, rekla je profesorka Trakilović, koja je istakla da se vazda raduje nastupu u Beogradu. „Stalno se govori o nekim specijalnim paralelnim vezama Srbije i RS. Po meni su ovo paralelne veze, koje nisu na papiru, živa riječ, kultura i umjetnost“, zaključila je ona.

Srpsko crkveno pjevačko društvo „Srbadija” koje broji oko 150 članova, u svom sastavu ima, kako je rekla dirigent dr Jelena Milićević Trakilović, veliki mješoviti hor i dječiji hor.

„Sada se pripremamo za međunarodno takmičenje horova u Barseloni, pa je ovo večeras jedna pokazna vježba“, istakla je ona šaljivo.

„Srbadija“ je dobitnik niza priznanja Srpske pravoslavne crkve, između ostalih i Ordena Svetog Save II i III stepena. Predsjednik Republike Srpske je hor „Srbadija“, povodom 110 godina od osnivanja, odlikovao ordenom Njegoša prvog reda. Hor je osvojio više nagrada u srpskim zemljama, ali i niz međunarodnih priznanja, bronzanih, srebrnih i zlatnih medalja u Mađarskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj… Na svjetskoj rang listi horova, koju je formirala Interkultur Foundation – Musika Mundi, hor „Srbadija” zauzima 20. mjesto u kategoriji tradicionalne muzike i 98. mjesto na ukupnoj rang listi (TOP 1000) i time predstavlja jedan od najbolje rangiranih horova iz regiona.

Kao solista nastupila je i Maja Mijatović iz Beograda, a koncertu je prisustvovala i profesor dr Darinka Matić Marović. Organizator manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, kao i ovog programa, je Predstavništvo RS u Srbiji. Voditelj programa bila je Dragana Vesić.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar