Linta: Golman Hrvatske Danijel Subašić pogazio svoje srpske korijene i javno izjavio da je Hrvat katolik

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izražava žaljenje što je golman fudbalske reprezentacije Hrvatske Danijel Subašić donio odluku da se odrekne srpstva i svoje pravoslavne vjere iz razloga da bi izbjegao prijetnje, uvrede, fizičke napade i govor mržnje kojima su izloženi preostali Srbi u Hrvatskoj. Nažalost, Danijel Subašić je pogazio svoje korijene i porijeklo kada je javno izjavio da je Hrvat katolik. On nije smogao snage da kao javna ličnost poruči hrvatskoj javnosti da se neće odreći svog srpstva i da će braniti za Hrvatsku ako ga prihvate kao Srbina.

Tragična je činjenica da je Danijel Subašić samo jedan od više desetina hiljada Srba u Hrvatskoj koji su se od 1991. godine do danas odrekli svoje nacije i vjere da ne bi prolazili kroz torturu, doživljavali neprijatnosti na poslu i komšiluku, da njihova djeca ne bi imala problema u školi i među svojim vršnjacima, da bi mogli da se zaposle i vode normalan život. Jedna od temelja neprijateljskog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj jeste lažna i apsurdna teza da su Srbi u proteklom građanskom ratu bili agresori i zločinci a Hrvati žrtve i oslobodioci.

Linta ističe da je otac Danijela Subašića Srbin Jovo iz sela Zagrad, kod Benkovca, koje je do rata bilo većinski srpsko selo. Žalosno je ako je tačna izjava Danijela Subašića da se i njegov otac Jovo odrekao srpstva i donio odluku da se izjašnjava kao Hrvat pravoslavne vjeroispovjesti.

Linta navodi da je upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan još 2006. godine uputio pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome je tvrdio da je u Hrvatskoj do tada pokršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje. Takođe, on navodi da je predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić javno rekao još 2003. godine da je od 1991. do 2003. godine samo u Zagrebu oko 20.000 djece pravoslavne vjeroispovjesti prevedeno u katoličanstvo.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar