Linta i Marković u ambasadi Srbije u Skoplju razgovarali sa Biljanom Todorović Georgijevska i Milutinom Stančićem

U prisustvu ambasadorke Srbije u Makedoniji Dušanke Divjak Tomić i njenih saradnika, narodni poslanici Miodrag Linta i Aleksandar Marković razgovarali su sa Biljanom Todorović Georgievskom, dugogodišnjom novinarkom u srpskim redakcijama i Milutinom Stančićem, diplomiranim profesorom južnoslavenskih književnosti, predsjednikom Kulturno-informativnog centra Srba u Makedoniji Spona, koji od 2006. godine djeluje u Skoplju. Milutin Stančić je direktor Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima pripadnika zajednica Ministarstva za obrazovanje i nauku Vlade Republike Makedonije.

 

Redakcija svedena na tri novinara


Biljana Todorović je u svom izlaganju rekla da je do 2010. godine bila urednik televizijske emisije Vidik koja postoji 25 godina. Istakla je da postoji srpska redakcija na državnoj televiziji oformljena prije 25 godina i tada je radilo 12 novinara, mada ni tada nije sve bilo idealno.

– Postoji tu krivice i kod nas novinara, ali i srpskih političara koji nas nisu podržali. Umjesto da se razvijamo, mi smo polako nestajali. Sada su u redakciji ostala samo tri novinara, idu tri emisije po pola časa u dnevnom terminu od 15 časova i jedna od sat vremena nedjeljom, tako da rijetko ko od Srba to može da vidi – kaže Todorovićeva.

Ona smatra da bi političkim uticajem, prije svega Srba u Sobranju Makedonije, ali i matice, mogla da se oformi redakcija od desetak ljudi, da dobiju novi i gledaniji termin, jer će se uskoro osnovati Kanal 4 državne televizije na kome će ići emisije svih nacionalnih zajednica. Turska zajednica već ima program koji ide 2,5 sata dnevno, a ostale zajednice su na nivou srpske.

Milutin Stančić iz Spone govorio je o problemima sa kojima se susreće kulturno-informativni centar Srba na čijem je čelu i zatražio da svi predstavnici Srba u Makedoniji učestvuju u realizaciji kulturnih i informativnih programa, a da to ne budu samo pojedinci. Osim o kulturi i informisanju, na sastanku je bilo riječi i o izgradnji Srpskog kulturnog centra i „Srpske kuće” u Skoplju u kojima bi bile smještene sve srpske institucije, kao i pohađanju nastave na srpskom jeziku u Makedoniji.

Željko Đekić

Nema komentara

Napišite komentar