Linti uručena Svetosavska povelja u Skoplju

Na Svetosavskoj akademiji održanoj 27. januara u Skoplju Srpska zajednica u Makedoniji dodjelila je Svetosavsku povelju, kao najviše priznanje srpskog naroda u Makedoniji za zasluge u očuvanju srpstva Odboru za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupstine Republike Srbije. Povelju je predsjedniku Odbora Miodragu Linti uručila Gordana Jović Stojkovska, predsednica Srpske zajednice u Makedoniji.

Obraćajući se prisutnim visokim gostima i brojnim sunarodnicima Linta se zahvalio Srpskoj zajednici na dodjeli ovog visokog priznanja. On je istakao da će Odbor za dijasporu i Srbe u regionu i u narednom periodu učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne opstanak srpskog naroda u Makedoniji i da puni doprinos njegovog nacionalnog i kulturnog identiteta. Na kraju svog obraćanja Linta je poručio Srbima u Makedoniji da budu složni i jedinstveni i da budu ponosni na svoje srpsko porijeklo, jezik, pismo, običaje  i tradiciju.

Više od 700 Srba i gostiju prisustvovali su ovom skupu održanom u Makedonskom narodnom pozorištu u Skoplju, a mnogi od njih su stojeći pratili program. Među visokim gostima bili su prisutni predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev sa ministrima, izaslanik predsjednika Republike Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednice Republike Srpske i predsjednika Vlade Republike Srpske prof. dr Siniša Karan, ambasador Ruske Federacije u Makedoniji, ambasadorka Srbije u Makedoniji i mnogi drugi.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su Simfonijski orkestar Republike Srpske,  Nebojša Babić prvak opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramski umjetnici iz Beograda Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Tašana Đorđević i Lazar Dubovac, književnik i publicista Dragoslav Bokan,  muzički sastav Đurđevi stupovi i folklorni ansambl *Venac* iz Gračanice.

Informativna sluzba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar