Luščani proslavili Petrovdan uz manifestaciju “Volimo i čuvamo naše običaje”

„Volimo i čuvamo naše običaje“ naziv je manifestacije koja je održana u Luščanima ispred njihova seoskog Doma. Na taj način obilježen je Dan sela Lušćani, Petrovdan. Jelena Vilus je u ime organizatora istaknula kako ovu manifestaciju organiziraju već četvrtu godinu za redom.

„Nismo bili u mogućnosti ranije, sada kada su se stvorile mogućnosti da dobijemo koju donaciju, Grad Petrinja nam tu puno pomaže, onda smo počeli s organizacijom. Najprije imamo kulturno-umjetnički program. Ove godine imamo četiri KUD-a, SKD Prosvjeta iz Hrvatske Kostajnice, došli su nam naši prijatelji iz Hrvatskog Čuntića, došla su djeca iz SKD Prosvjeta Mali Gradac i tu su KUD Zvuci Banije iz Jabukovca. Poslije toga u Domu smo pripremili malu čast za njih, lovci su nam donatori pa imamo lovački gulaš, a nakon toga i zabavu“, rekla je Vilus.


Predsjednik Mjesnog odbora Luščani Nikola Bajlović je istaknuo kako je Petrovdan slava koju slave odavno, iako je mještana sve manje. „Mladi su otišli van, stariji polako umiru. Sada imamo 95 stanovnika u Luščanima. Najveći problemi su nam sada divlje svinje, to je najveći problem . To se više ne možemo obraniti, malo ih se ubija, slabo se vodi računa o tome i to nas kao seljake uništi. Ljudi izbjegavaju uzgajati stoku, ima nas još par koji imaju stoke. Svinje sve unište“, rekao je Bajlović.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović svim mještanima Luščana čestitao je njihov dan. „Meni je drago što sam danas ovdje i što mogu pozdraviti sve mještane Luščana, koji žele dati snažnu poruku da ovdje život živi, da se ovdje ide dalje sa životom i poslom, ali s onim najvrjednijim što ima, to je čuvanje tradicionalnih, kulturnih i vjerskih sadržaja koji su na neki način svetinje za svaki narod. Svaki narod ima svoju svetinju, svoj oltar, svoju crkvu, to treba poštivati. Ovdje moramo lupati jedne nove temelje, temelje zajedništva koje povezuje ljude, nikako da ih razdvaja“, rekao je Dumbović te podsjeća kako su na tom području Banovine obnovili nekoliko domova, a konkretno u Luščanima su asfaltirali cestu te je postavljeno nekoliko primjeraka LED rasvjete.

Prije folklornog i zabavnog programa, petrinjski paroh Saša Umičević blagoslovio je blagdanski slavski kolač i sve nazočne.

Izvor: Mario Gršić; Portal 53
Preuzeto sa: Banija Online

Nema komentara

Napišite komentar