u Stupovači (opština Kutina)

Obilježeni Sveti Petar i Pavle u Stupovači (opština Kutina)

Slatina, Severin, Katinac, Daruvarski Brestovac, Stupovača su samo neka od brojnih mjesta na području zapadne Slavonije gdje Srpska pravoslavna crkva obilježava Svete apostole Petra i Pavla ,koji se tradicionalno proslavlja 12. jula.

I ove godine svečano je bilo u Stupovači (opština Kutina) koje se nalazi na području Moslavine. Svetu liturgiju predvodio je gost iz Republike Srpske protojerej-stavrofor paroh šipovski otac Radoslav Stanković. Sasluživali su i domaćin, paroh stupovački Dalibor Petković,otac Ljubiša Miodragović,paroh narćanski te Slavimir Gvojić paroh iz Velike Bršljanice.

Vjerni narod je sa svojim sveštenicima učinio trokraki ophod oko hrama posvećenog Svetom Dimitriju te je potom prelomljen slavski kolač i prelito koljivo. Otac Radoslav u svojoj besjedi govorio je o značaju ovih apostola po kršćansku crkvu.

U večernjim satima tradicionalno se okuplja velik broj mladog svijeta gdje uz muziku i ples obilježavaju praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu.

Na popisu stanovništva 1991. godine, naseljeno mesto Stupovača je imalo 500 stanovnika, od čega 380 Srba ili 76 posto. Na popisu stanovništva 2011. godine, Stupovača je imala 440 stanovnika.

VSNM BBŽ

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar