АКТУЕЛНО:

Одржан 16. Сански сабор у Старој Пазови

У Старој Пазови одржан је 16. Сански сабор 11. јуна 2023. на Расаднику Брест у организацији Удружења грађана Сана. Генерални покровитељ манифестације је општина Стара Пазова. Овом манифестацијом Сањани чувају од заборава своју богату традицију и с обзиром да се окупи и велики број дјеце, преносе је на млађе генерације.

Удружење Сана ускоро слави 20 година од оснивања и иза себе имају мноштво успјешно организованих манифестација, зборовања и гостовања на манифестацијама пријатељских удружења.

Сабор је увеличала и делегација из Републике Српске на челу са потпредсједником Републике Српске Давором Прањићем који је нагласио да га посебно радује велики број дјеце која његују традицију народа од којег потичу.

Сабор је почео спортским надметањем. Поред малог фудбала, такмичари су се надметали у традиционалним дисциплинама као што су повлачење конопца, бацање камена са рамена и скок у даљ.

У културно-умјетничком програму наступили су КУД Бранко Радићевић Даљ, Изворна група Кордун Инђија, МПГ КУД-а Младен Стојановић Бачки Јарак, МПГ Перућићани Војка, Јана и Елена Црномарковић, Лука Гашић, гуслар Вид Змијанац.

Присутне су забављали на народном весељу Перо и Милан и Принципи.

РЕЗУЛТАТИ

У фудбалу треће мјесто освојила је екипа Подгрмеч Житиште. Друго мјесто припало је момцима из екипе ГСП Стара Пазова. Најбоља се показала екипа домаћина Удружења грађана Сана.

Једна од занимљивијих и атрактивнијих дисциплина је НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА у којој је треће мејсто освојило Удружење грађана Сана, друго и прво су отишли у Дабар. С тим што је друго мјесто освојила екипа Дабар пласт, а прво Дабар задруга.

Камен је најдаље бацио Милан Старчевић и тиме обезбиједио себи прво мјесто, одмах за њим је Никола Кнежевић, а трећи је Милош Малић.

Милош Малић се такмичио и у скоку у Даљ и у тој дисциплини био најбољи. Друго мјесто је освојио Павле Мијатовић, док је треће припало Младену Вучковићу.

Иако ово саборовање има и такмичарски дио, сваке године ово надметање протекне у фер-плеју гдје је свима најважнији циљ дружење, присјећање раодног краја и преношење традиционалних вриједности на млађе генерације. По великој посећености, осмијесима учесника и гостију може се закључити да Удружење Сана успијева у остваривању својим циљева.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Фејсбук страна УГ Сана

Нема коментара

Напишите коментар