Održana druga po redu smotra dječijeg folklornog stvaralaštva Opštine Inđija u Novom Slankamenu

Smotra dječijeg folklornog stvaralaštva Opštine Inđija održana je 15. aprila u Domu kulture u Novom Slankamenu. Domaćin smotre drugu godinu za redom bio je KUD „Dr Đorđe Natošević“ iz Novog Slankamena, a pokrovitelj manifestacije Opština Inđija.

U programu su se predstavili mlađi i stariji uzrast folklornih društva sa teritorije Opštine, a kako i dolikuje smotru su otvorili domaćini. Publika je bila oduševljena revijalnim nastupom mlađe grupe KUD-a „Dr Đorđe Natošević“ i igrama iz Leskovca.

Zatim su u takmičarskom dijelu programa nastupili KUD „Soko“ iz Inđije sa igrama iz Užica, KUD „Čigra“ iz Ljukova, sa dječijim igrama, kao i KUD „Branko Radičević“ iz Beške sa igrama iz Negotina. Među starijim uzrastom takmičili su se takođe i KUD „Dr Đorđe Natošević“, koji su od strane stručnog žirija, koreografa Dejana Trifunovića iz Pančeva, izabrani da sa KUD-om „Soko“ iz Inđije nastave dalje takmičenje.

Svetlana Aleksić, predsjednica KUD-a „Dr Đorđe Natošević“ bila je zadovoljna nastupom svog KUD-a.

„Oni sada nastavljaju dalje na zonsko takmičenje koje će se održati 22. aprila u Staroj Pazovi. Zatim slijedi regionalno takmičenje u Bačkoj Palanci“, rekla je Aleksićeva govoreći dalje o istorijatu ovog kulturno- umjetničkog društva, jedinog koje radi u Novom Slankamenu.

„Naš KUD postoji 20 godina, osnovan je 1997.godine, i finansira se od naših članarina i uz podršku Opštine Inđija. I sami organizujemo međusobna takmičenja, a organizujemo i jednu manifestaciju već 18 godina, koja se zove „Dani Breskve“. S obzirom da je selo poznato po uzgoju breskve, to je veliki događaj kod nas. Svake godine sredinom jula mjeseca se organizuje i u njoj učestvuje oko 500 učesnika i oko 10 KUD-ova iz okruženja“, ispričala je predsjednica KUD-a Svetlana Aleksić.

Opštinsku smotru dječijeg folklora ispred Opštine Inđija podržala je načelnica odjeljenja za društvene djelatnosti Ivana Babin, koja je istakla zadovoljstvo što prisustvuje tradicionalnoj manifestaciji.

„Cilj je da se deca što više animiraju i sklone sa ulice. Da počnu od ranog djetinjstva da se druže kroz folklor, što im omogućava i da putuju i upoznaju nove kulture a uz to čuvaju i svoju tradiciju“, naglasila je Babin.

Podršku svom lokalnom KUD-u dao je i predsjednik Mjesne zajednice Novi Slankamen, Dragan Krivošija. Ovom prilikom on je za Srpsko kolo govorio i o samom selu.

„Ovo kako ga nazivaju još i “Krajiško” selo prostire se na obroncima Fruške Gore, sa 85 odsto procenata naseljeno je srpskim stanovništvom, koji su uglavnom doseljenici i izbjeglice sa prostora Krajine tj. Slavonije, Banije, Korduna, Dalmacije i jedan dio iz Bosne. Naša mjesna zajednica broji oko 3,5 hiljade stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, najviše voćarstvom, a jedan dio radi u fabrikama u Inđiji, tako da nam razvitak naše opštine koji je uslijedio poslije 90-ih, veoma znači, a nadamo da smo i mi svojim radom doprinijeli tome“, rekao je Krivošija i dodao da u ovom mjesnoj zajednici postoji osnovna škola, a nešto novo je i vrtić, koji je prepunjen, tako da će se vjerovatno njegov kapacitet širiti.

U Novom Slankamenu postoji i sportsko društvo, FK Dunav, a oslanjaju se na susjedni Stari Slankamen koji je turističko mjesto sa prelijepom prirodom uz Dunav.

„ Trenutno nam je u planu uređenje centra sela. U saradnji sa Opštinom očekujemo da već u avgustu počnu prve faze radova na uređenju infrastrukture puteva. Trotoari su nam u lošem stanju, zeleni pojas takođe treba da uredimo u užem dijelu centra sela. Položaj sela je idealan, prometno je mjesto, između Beograda i Novog Sada, a kroz selo prolazi i dosta stranaca, što je značajno“, zaključio je predsjednik MZ Novi Slankamen, Dragan Krivošija.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

(Da otvorite sliku preko celog ekrana kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar