АКТУЕЛНО:

Округли сто: Нестабилност БиХ узрокована дјеловањем страног фактора, потребна политичка зрелост

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је нестабилност у БиХ узрокована прије свега дјеловањем политичког Сарајева и страног фактора, са Кристијаном Шмитом на челу, оцијенивши да се из овога може изаћи само ако се покаже политичка зрелост свих актера путем договора.

Будимир је истакао да је Шмит БиХ поново увео у фазу тешког протектората и ситуацију из које се може изаћи само поштовањем Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

– Страни интервенционизам, посебно њемачки, задњих година увео је БиХ у незрелу политичку фазу гдје једном народу одговара тај интервенционизам и то је бошњачки народ, како би остала два народа, а нарочито Републику Српску, довео у тешку позицију – рекао је Будимир у Бањалуци током округлог стола под називом „Политичке и правне посљедице дјеловања високог представника у БиХ“.

Оцијенио је да се примјењује читав хибридни рат против Републике Српске и да се при томе користе политички и правни механизми, право и Уставни суд, те наметнути Суд БиХ како би се дерогирале институције БиХ и Српске.

Будимир је истакао да су посљедњи напади били на институцију предсједника Републике Српске, на основу закона који је донесен на нелегалан и неуставан начин.

Према његовим ријечима, закон о невладиним организацијама има свака држава која држи до суверености и сви они у БиХ који желе да буду политички актери морају дјеловати под истим условима.

– Свугдје у свијету ако желите да се бавите политиком, имате један легалан и легитимни начин да се бавите и то је сасвим нормална ствар што је руководство Српске и Влада Српске предложиле један овакав закон“, закључио је Будимир.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Ранка Перић Ромић рекла је да покушај Кристијана Шмита да намеће одређене законе нема никакво утемељење у законским нормама.

Истакла је да Шмита као особу посебно компромитују најновија сазнања да је у његовој матичној земљи Њемачкој покушао да рехабилитује нацистичког пилота Трећег рајха, што говори и о његовом психолошком профилу.

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Владе Симовић оцијенио је да БиХ и 28 година од потписивања Дејтонског мировног споразума није изашла из сфере утицаја и моћи страних актера, те да је неопходно да стране судије оду, а високи представник заврши свој мандат.

Симовић је подсјетио да је историјски познато да је БиХ послије Берлинског конгреса 1878. године дата Аустро-угарској монархији на управљање као производ одлуке великих сила тог времена, што говори о чињеници да је већ у то вријеме постала простор који је озбиљно одређен иностраним утицајем.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин оцијенио је да академска заједница треба бити укључена у важне процесе и питања која се тичу функционисања Републике Српске и институција на нивоу БиХ, те дати допринос у интерпретацији правних регулатива које се односе на дјеловање високог представника.

– На данашњем округлом столу ћемо чути да ли је високи представник изабран у складу са правним регулативама или није и да ли су његови поступци у складу са његовим овлаштењима или нису, те какве су могуће посљедице и по Федерацију БиХ и Републику Српску и заједничке институције Бих – рекао је Гајанин.

Организатори округлог стола су Факултет политичких наука Универзитета у Бањалуци и Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Преузето са РТРС

Нема коментара

Напишите коментар